Следвайте ни

ЕС на нокти: Задава ли се Укзит?

viber icon

Унгарският проправителствен вестник „Модяр Немзет“ често е трибуна за теми, по които премиерът Виктор Орбан и неговото правителство искат да сондират общественото мнение, без сами да взимат отношение. 

Такъв е случаят и от последните дни когато вестникът започна дебат по една тема, която досега се смяташе за табу - излизането на Унгария от ЕС.

"Западът подменя християнските ценности с едно безлично общество"

"Крайно време е да поговорим за Укзит“ (Унгария+екзит): това беше заглавието на версията на коментара на немски. Текстът предизвика истински шок: почти всички по-големи медии подеха темата, опозиционни политици изказаха възмущението си, коментатори дадоха глас на тревогата си. Нищо чудно, като се има предвид, че независимо от дълбокото политическо разединение в страната, винаги досега е съществувал консенсус относно членството на Унгария в ЕС.

Ето, че сега за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се говори за излизането на Унгария от ЕС, и то съвсем неприкрито и сериозно. Нещо безпрецедентно. В унгарската версия на статията пишеше следното: „Крайно време е сериозно да помислим за евентуално излизане от един съюз на държави, който кърви от всички страни, демонстрира империални симптоми и се отнася пренебрежително и арогантно към източноевропейските страни-членки“.
Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи:

„Нашите пътища се разделиха. Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично глобално общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоунищожение на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни традиции“.

Автор на статията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и често пъти крайнодесни позиции. Той обаче не е случаен човек - фигурира в ръководството на някои близки до Орбан организации, сред които „Форум на гражданското обединение“, който периодично организира „походи за мир“.

Тези походи са всъщност демонстрации на сила от страна на Орбановото правителство, на които обикновено се произнасят остри речи срещу ЕС. Тъкмо поради това може да се предположи, че правителството е било запознато с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от ЕС. Възможно е дори тази позиция да е била съгласувана.
"ЕС е духовна морга"

В края на юли пък министърката на правосъдието Юдит Варга парафразира думи на германския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Фейсбук, че ЕС „вече не е спасително лоно, а духовна морга“. И Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че „разбира се, има живот и извън ЕС“. В сегашния дебат обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и агресивно застъпваше курс на конфронтация с ЕС, като последният повод беше остро критикуваният от Брюксел закон, забраняващ т.нар. пропаганда на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този повод унгарският премиер отново подчерта, че отхвърля ЕС в сегашния му вид, пише blitz.bg.

Засега обаче не е в интерес на Орбан да напусне ЕС, твърди унгарският политолог Петер Креко. „Но е в негов интерес да насъсква общественото мнение срещу ЕС и така да повишава потенциала за изнудване на Брюксел. В този смисъл може да се каже, че неговата цел е да подклажда враждебността към ЕС.“ В същото време обаче, добавя политологът, голямото мнозинство от унгарците си остава със стабилни проевропейски настроения. Затова би било тактически грешно, ако в навечерието на парламентарните избори идната пролет Орбан прекали с антиевропейската пропаганда. Според Креко това би могло да накара колебаещите се проевропейски настроени избиратели да се ориентират към опозицията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Пълни буклуци  чифутски

Пълни буклуци чифутски

21.08.2021 | 21:15

Е пак чифутите ядящи Български леб набързи се издадоха га стана за чифутското им изпражненение другарчето им Орбанчо Кък Българин шъ цъка минуси кога става лаф за чифутчето Орбанчо Само чифутска недодялана пасмина търчи бързо да праска минуси Еииииий чуфутската редакцийка на чифутската Магарица Знаете ли кък се вади от чифут лой и мас от чифут Ако не знайте шъ научите

Отговори
1 3
умен

умен

21.08.2021 | 19:43

много ви се иска ес да се разпадне но няма как да стане ние ще се разпаднем източна европа цялата европа ще се раздели на три а ние пак ше сме в трета глуха и пак ще изостанем от другите държави......

Отговори
3 3
Освиенцим те чака Орбанчо

Освиенцим те чака Орбанчо

21.08.2021 | 19:11

Орбан трябва да бъде разстрелян в едно публично както всички чифути подлоги на чифута Шорош който сеят раздор сред Народите Онази чифутска пасмина която му се възхищава и пее псалми от възхищение да се спрат на граничен пункт Никелсдорф в неделя срещу понеделник и да попитат редовия унгарец за ко бяга да работи в Австрия Германия Словения и так далее Щото съ живей убаво под ботуша на чифутщината рентиерска банкерска мързелива

Отговори
3 6
За пример

За пример

21.08.2021 | 15:36

Орбан- един достоен политик за пример! Всяка държава ако има 10 политика като него- Европа ще е друга и гнусотиите няма да върлуват!

Отговори
14 6
Бай Тошо

Бай Тошо

21.08.2021 | 14:02

По руските сайтове твърдят, че последните, които са защитавали Райха преди да падне са били български и френски СС, разни седесари ревяха, че последния комунист ще умре в България, а аз да ви кажа, че последни Булгаристан ще напуснат потъващия кораб ЕС!

Отговори
9 10
Сали

Сали

21.08.2021 | 14:11

Въпрос ият ....стан се мержелее само вкухите ви анадолски тикви с не повече от 00,2% активно анга ирано вещество

Отговори
7 4
Хм…

Хм…

21.08.2021 | 14:24

По-добре не чети какво пишат по руските сайтове за България, че ще си загубиш русофилията безвъзвратно.

Отговори
11 5
Унгария

Унгария

21.08.2021 | 12:51

Отдавна открито нарушава безумните регламенти на ЕС. Те си гонят интереса и са ориентирани към Русия.

Отговори
25 4
ТИ СИ

ТИ СИ

21.08.2021 | 13:39

ПУТКА

Отговори
4 10
ne ne

ne ne

21.08.2021 | 12:27

булзит се задава

Отговори
23 6
Сали

Сали

21.08.2021 | 14:06

Дай боже булзит ,тогава всичко ще си дойде на мястото ,няма да има г.и паради ,няма да има измислени права на човека ,няма да има измислени протести с подстрекатели Мая ,Бабикян и Хаджигенов който срещу 20 лв подкупуваха не самостоятелни и ги пращаха да хфърлят яйца ,павета и каво ли не срещу тези който пазят реда и закона .А после им ,,забранил" да дават показания в прокуратурата защото нямало смисъл и не знам си какви нагли бръщолевения. Забранили са им да ходят в прокуратурата за да не кажат кой ги е пратил там за 20 лв. и срещу кого да протестират ?Тези така наречени ,,деца-герой"който в която и да е било страна където се държи на реда и демокрацията при опит за посягане върхо полицията щяха да бъдат най малко със счупени крака.А прокуратурата има право принудително да докара на разпит въпросните ,,деца".

Отговори
22 4
Тиква

Тиква

21.08.2021 | 22:26

Само така. И твоята Тиква ще управлява колкото бай Тошо - поне 35 години. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?