46
Следвайте ни

ЕС купува 180 млн. дози от адаптирана за Омикрон ваксина

viber icon

Правителствата на страните от Европейския съюз се съгласиха да използват опцията за закупуване на над 180 милиона дози от от ваксината за Covid-19, адаптирана за варианта Омикрон, разработена от "Бионтех" и "Пфайзер", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

На 25 ноември "Пфайзер" и "Бионтех" започнаха разработването на прототип на ваксина срещу коронавирус, специфична за Oмикрон, и заявиха, че може да бъде готова през март.

"Държавите членки се съгласиха да задействат първия транш от над 180 милиона допълнителни дози адаптирани ваксини в третия ни договор с Бионтех-Пфайзер", каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция снощи в края на редовната среща на върха с лидерите на ЕС.

Последният договор на ЕС с "Пфайзер" и "Бионтех" позволява на страните от ЕС да закупят до 1,8 млрд. дози до края на 2023 г., от коитзо половината вече са поръчани, а другата половина не е задължителна.

"Пфайзер" заяви, че все още не са поръчани незадължителните дози и досега не са водени разговори с ЕС за евентуалната доставка на адаптирани версии на ваксината.

"Към момента не са приключили разговорите с ЕК за потенциалните допълнителни доставки в съответствие с техните права на избор по нашето споразумение, отнасящи се до адаптираната ваксина", заяви днес "Пфайзер".

"Въпреки че вярваме, че можем да доставим адаптирана ваксина през март 2022 г., все още не знаем дали това ще е необходимо и за това ще се изисква разрешение от регулаторните органи", заяви "Пфайзер".

 
Досега Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е заявявала, че няма убедителни доказателства за необходимостта от адаптирана към Омикрон ваксина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Кога я адаптираха???

Кога я адаптираха???

17.12.2021 | 19:24

Цирк Кромид 19 продължава

Отговори
5 1
Много си глупав

Много си глупав

17.12.2021 | 20:10

Няма да разбереш

Отговори
0 2
Ейй Чок

Ейй Чок

17.12.2021 | 19:00

Еми начи за следващия вариант - оптимус .. ас ще продавам ваксината сварена в село Бъдеще .. най доброто на пазара ! Имам около 250 мил. Дози са сега !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?