Следвайте ни

ЕС: Изчакваме до декември, преди да санкционираме Турция

viber icon

Подобряването на връзките между Турция и Европейския съюз е в интерес на двете страни, заяви германският канцлер Ангела Меркел в петък по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. 

Въпреки че призова за диалог с Турция, Меркел посочи Анкара, като основната причина за безпокойство в региона, като заяви, че действия на Турция "допълнително засилват напрежението там".

27-те лидери на ЕС се срещнаха  в Брюксел, за да обсъдят конкретни въпроси като една от темите беше турско-гръцкият спор в Източното Средиземноморие, който се разглежда с голяма загриженост от много европейски страни.

Преди това, в четвъртък, попитан за възможността за предвиждане на санкциите на ЕС, германският външен министър Хайко Маас заяви, че блокът ще изчака една седмица, за да реши как да реагира. "На два пъти не се проведоха очаквани дискусии и не знаем кога ще се случат", каза той. "Трябва да изчакаме да видим дали има напредък след една седмица и тогава ще видим какво отношение трябва да бъде възприето от ЕС."

Лидерите на ЕС се договориха да дадат на Турция срок до началото на декември, преди да обмислят икономически санкции, а Германия, която досега е водила дипломатически преговори с Анкара, иска да даде шанс на диалога поради тесните търговски връзки между ЕС и Турция.

По време на срещата на върха в петък, Гърция и гръцко-кипърската администрация настояха за по-строг отговор на ЕС при проучването на природния газ на Турция във водите на Източното Средиземноморие, след като Анкара възобнови работата на проучвателен кораб там.

Турция заяви, че възраженията на Гърция са „неприемливи“, настоявайки, че изследователският кораб работи в рамките на континенталния шелф на Турция.

След призива на Меркел за диалог френският президент Еманюел Макрон заяви, че срещата на върха е потвърдила подкрепата на ЕС за гръцко-кипърската администрация и Гърция, като в същото време потвърди готовността си да разговарят с Турция.

Франция и Германия заявиха по-рано тази седмица, че Турция има само "седмици", за да преразгледа позицията си и да спре провокациите.

Шефът на ЕС Шарл Мишел, от също осъди "едностранните действия и провокации" от Турция в Източното Средиземноморие.

От своя страна външното министерство на Турция обвини Гърция в „неискреност“ заради продължаващите действия на Атина за повишаване на напрежението, като обвиниха Гърция, че е обявила военни учения в Егейско море които съвпадат с честванията на националния ден на Турция на 29 октомври. Турция пък отговори на "провокацията" като обяви учения на 28 октомври - гръцкия национален празник.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

17.10.2020 | 13:29

За разлика от меките китки в ЕСССР, Ердоган е лъв!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?