Следвайте ни

ЕС и Турция заедно пресичат миграцията

viber icon

Лидерите на ЕС се договориха за „поетапно, пропорционално и обратимо“ възобновяване на сътрудничеството си с Турция по въпросите на миграцията и търговията.


Решението бе взето по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС вчера вечерта. 


Рестартирането ще се съсредоточи върху някои ключови въпроси като миграцията и търговията, според заключителното изявление на Европейския съвет.


По отношение на миграцията лидерите стартираха план, който има за цел да запази съществуващото споразумение от 2016 г. с Турция. До сега то значително намали пристигането на бежанци в Гръция, през егейските острови и през поречието на Марица, както и практически спря нелегалните преминавания на българската граница. Първоначално сделката беше сключена за 6 млд. евро, но сега тя трябва да бъде актуализирана. Турция все още е домакин на около 4 млн. сирийски бежанци. Окончателният документ възлага на Европейската комисия да представи предложение „за продължаване на финансирането на сирийските бежанци в Турция, както и в Йордания, Ливан и други части на региона“.


Комисията обмисля да събере общо около 2,5 милиарда евро от страните-членки и ЕС за първоначално тригодишно финансиране.


Съвета започва да „работи по мандат за модернизация на Митническия съюз“, който икономически свързва ЕС и Турция. 


Кипър и Гърция имат редица регионални проблеми с Турция. Това затруднява и отношенията на ЕС с Турция, която остава кандидат за присъединяване към ЕС. Но на тази среща 27-те лидери отчетоха факта, че в последните месеци напрежението значително е намаляло. И са на лице опити от двете страни за конструктивно решаване на проблемите. 


На среща през декември лидерите на ЕС предприеха санкции срещу Турция, но за сега те не се прилагат, в знак на добра воля. 


Турция приветства изявлението, публикувано след срещата на лидерите на ЕС вчера вечерта, заявявайки, че страната също желае да развива отношения с блока въз основа на взаимен интерес и сътрудничество.


В изявление външното министерство заяви, че деескалацията на напрежението и отварянето на канали за диалог са станали възможни благодарение на усилията на Турция и няколко държави-членки на ЕС. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?