46
Следвайте ни

ЕС и Турция обсъдиха за първи път въпроса за Зелената сделка

viber icon

Въпросите за изменението на климата бяха обсъдени на високо равнище между ЕС и Турция вчера.

На първата среща за Зеления пакт изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия по Зелената сделка на Европа  Франс Тимерманс и турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум разговаряха за необходимите стъпки за борба с опустошителните последици от изменението на климата и важния въпрос за намаляване на емисиите до 2050 г.

„Необходимо е тясно сътрудничество между Европейският съюз и Турция. Имаме много общи неща, които можем да решим заедно “, каза Тимерманс след срещата си с министър Курум.

Курум нарече климатичната криза от глобалното затопляне „предизвикателство, което нито една държава не може да преодолее сама“ и обясни, че Анкара е поела ангажимент да направи всичко възможно, за да смекчи последиците от изменението на климата.

Той също така подчерта, че турското правителство е съгласно с целите за нулеви емисии и неутралитет на въглерода от Парижкото споразумение, и обясни, че са започнали разговори за подкрепата, която ЕС може да предостави на Турция за постигането им.

След разговорите Тимерманс обеща да работят съвместно за справяне с тази екзистенциална криза, която „е климатичната криза и кризата с биоразнообразието“.

Също така обясни, че заедно ще се съсредоточат върху информирането на гражданите, че "решаването на климатичната криза не само е необходимо, но е и наложително".

През следващите месеци разговорите ще продължат на техническо. Еврокомисарят ще посети Анкара отново през януари 2022 г.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?