Следвайте ни

ЕС депутат: Няма решение за кризата в Европа без Турция

viber icon

Без Турция Европа не може да намери решения за няколко кризисни праблема, пред които е изправена днес, заяви депутатът от ЕС Мартон Гьонгьоси, в интервю пред Анадолската агенция.

„Мисля, че преди няколко години беше много ясно, получихме напомняне колко важна е Турция за Европейския съюз, когато изведнъж се оказа, че не можем да намерим решение, например на миграционната криза или кризата в Близкия изток или в Северна Африка по този въпрос “, каза Гьонгьоси, който е член на комисията по външни работи на Европейския парламент.

„Турция е един от най-важните съюзници на Европейския съюз в геополитически, търговски и политически план“, добави той.

Независим член на Европейския парламент, Гьонгьоси е от унгарската политическа партия Жоббик. Подчертавайки, че отношенията между ЕС и Турция могат да се подобрят дипломатически, той каза: „В момента това, което наистина обтяга отношенията, е конфликтът в Източното Средиземноморие“.

Той добави, че трябва да се направи веднага нещо конкретно, за да се реши проблемът. Посочвайки решение с по-голямо участие на международната общност, той каза, че основният проблем в региона е „разделеният остров Кипър“.

Той отбеляза, че разрешаването на кипърския въпрос автоматично ще доведе до решаване на други проблеми, като морските граници и споделянето на газови ресурси в Източното Средиземноморие.

Гьонгьоси подчерта, че споровете между ЕС и Турция не трябва да се превръщат в "идеологическа битка".

След завръщането на турския изследователски кораб "Оруч Рейс", в пристанище Анталия след приключване на дейностите си в Източното Средиземноморие, депутатът каза, че това е положителна стъпка за деескалация на ситуацията.

„Мисля, че ключът към проблема е въпросът с Кипър. Защото вярвам, че както кипърските турци, така и кипърските гърци са местните жители на острова.

„И двата района трябва да имат дял от ресурсите на острова или във водите около острова. Единственият начин, по който можем да улесним проблема, е да считаме кипърските турци за равни на острова “, каза той и добави, че въпросът може да бъде разрешен, когато турците и гърците имат равен дял както на политически, така и на икономически характер на острова.

Той подчерта, че „би се радвал да види процес на преговори в региона“. Припомняйки плана на Анан, предложение на ООН за прекратяване на кризата на острова, Гьонгьоси каза, че докато Северният Кипър го одобри чрез референдум, кипърските гърци го отхвърлиха, оставяйки въпроса нерешен.

По отношение на присъединяването на Турция към блока депутатът заяви, че Анкара трябва да даде да се разбере какъв вид бъдещи отношения тя цели с ЕС, като добави: „Ако Турция има желание да стане част от Европейския съюз, тогава тя трябва да приеме, че там има стриктно определени условия, при които можете да станете член. "

Той каза, че страната трябва да работи за това. „Ако Турция не иска да стане член, ако се е отказала от това начинание, това не е проблем“, каза той, давайки примера на Великобритания, която също излезе с „различно решение“.

Депутатът допълни, че икономическите връзки трябва да се засилят на фона на борбата срещу COVID-19 и призова за намиране на области за сътрудничество.
„Като погледнем назад през последните няколко десетилетия, можем да видим, че що се отнася до икономическата интеграция, както ЕС, така и Турция са спечелили изключително много от сътрудничеството.“

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?