49
Следвайте ни

ЕС дава още 560 милиона евро за бежанците в Турция

viber icon

Европейската комисия прие две решения за финансиране, за да подкрепи образованието на бежанците в Турция и да осигури достъпа им до висше образование, както и за миграцията и защитата на границите.


Финансирането в размер на 560 милиона евро, според изявление на Европейския съюз (ЕС), трябва да бъде предоставено като част от допълнителни 3 милиарда евро, обявени от Европейската комисия през юни 2021 г., за продължаване на помощта на ЕС за бежанците в Турция за период 2021-2023 г.


По повод приемането на двете мерки комисарят по разширяването Оливер Вархели заяви: „Това ново финансиране за бежанците и тяхното обслужване в Турция показва, че Европейският съюз продължава да изпълнява своите ангажименти. Това ще гарантира, че стотици хиляди деца бежанци могат да продължат да ходят на училище и да получават качествено образование, което е ключово за осигуряване на бъдеща работа и перспективи, с оглед на цялостното им социално-икономическо възстановяване“.


Европейската комисия обяви, че тази мярка на стойност 530 милиона евро ще „подкрепи качественото приобщаващо образование на бежанците в Турция и достъпа до висше образование, чрез стипендии“:


Като част от „споразумението за бежанците“, подписано между ЕС и Турция на 18 март 2016 г., ЕС се ангажира, че ще предостави на Турция общо финансиране от 6 милиарда евро и плащанията бяха завършени.


През юни 2021 г. Европейската комисия разкри допълнителен фонд от 3 милиарда евро, който ще покрие периода 2021-2023 г.


Споразумението за бежанците предвижда бежанците, които преминават в Гърция „незаконно“, да бъдат изпратени обратно в Турция, а сирийците, които живеят в Турция и се нуждаят от закрила, ще бъдат изпратени в замяна в страни от ЕС.


Според данни на ЕС Турция е домакин на около 4 милиона бежанци. Това включва 3,6 милиона регистрирани сирийски бежанци и 370 000 регистрирани бежанци от други страни.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?