1553

Еротичен релеф на мъж и хищници, от 11 хил. години слиса археолози

Новооткрит стенен релеф на 11 хиляди години близо до Гьобеклитепе влезе в историята на археологията. 

АА

Релефът е открит в древния град Сайбурч в област Шанлъурфа, Югоизточна Турция. Смята се, че селището е основан през 9000 г. пр. н. е., когато ловци-събирачи са преминали към заседнал живот и земеделие.

АА

Фигурите в този релеф изобразяват две сцени. Първата е човек, заобиколен от от два леопарда, който държи пениса си, а другата е друг човек със змия в ръка и бик.

 

Тази творба бе записана като един от най-ранните примери за разказвателно изкуство в света.

АА

През 1949 г. пустеещия район е бил заселен, като мястото е  застроено. В течение на времето е установено, че тук се намира древния град Сайбурс. Тук са открити праисторически останки. Разкопките, които започнаха миналата година, разкриха уникална неолитна структура в града.

АА

Поради археологическата стойност на откритията в града, някои съвременни структури се планира да бъдат разрушени. Досега е разкрита само половината от историческите сгради. Работата на археолозите продължава.

АА

За сега не е известно какво точно се разказва в този релеф.

Авторът на изследването, публикувано в научното списание Antiquity's Project Gallery, Ейлем Оздоган, сподели пред медиите: "Имаме много малко информация за общността, която е направила този релеф."

Прави впечатление, че се подчертават и опасните черти на фигурите в произведението, което обхваща площ от около 3,7 метра. Не е известно какво точно означава релефът, в който са подчертани зъбите на леопардите и рогата на бика.

АА

Йоздоган допълни: „тук е акцентуван мъжествения свят от онова време, представен с мъжки хищници, фалос и мъжки изображения.“

Археологът Йенс Нотроф, от Германския археологически институт, който също изучава периода на неолита, коментира релефа в Сайбурс в изявление за научното списание Livescience.

АА

Той се съгласи с идеята, че творбата е един вид разказ за мъжественост и лаконично добави: „Неолитните ловци лесно биха разбрали посланието на този артефакт. Но ние все още не разбираме истинския разказ. Предстои по-детайлно проучване на района, за да "прочетем" посланието."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Nen4o

Nen4o

23.12.2022 | 22:49

Poslanieto e edno.Xvanete me za Smoka.xaxaxaxa

Отговори
2 1
Костов

Костов

23.12.2022 | 06:45

Тогава там не са живели "турци" а "траки" .

Отговори
2 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?