Следвайте ни

Ердоган заяви, че може да започне работа по нова конституция

viber icon

Турският президент Тайип Ердоган заяви в понеделник вечерта, че управляващата от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейните националистически съюзници могат да започнат работа по изготвянето на нова конституция, по-малко от четири години след предишното ревизиране на конституцията, с които предоставиха на призидентската институция широки правомощия.

Ердоган съобщи това по време на пресконференция след заседание на кабинета в Анкара. 

Турците гласуваха в подкрепа на конституционните промени през 2017 г., което накара страната да премине от парламентарна демокрация към изпълнителна президентска система.

Ердоган беше избран за президент по новата система през 2018 г. с широки изпълнителни правомощия, които опозиционните партии определиха като „режим на един човек“. ПСР и техните съюзници от Партията на националистическото движение (ПНД) защитиха системата, заявявайки, че тя създава рационализиран държавен апарат.

"Може би е дошъл моментът Турция отново да обсъди нова конституция", каза Ердоган след заседанието на кабинета в Анкара. „Ако постигнем разбирателство с нашия партньор по алианса, може да се мобилизираме за нова конституция през следващия период“, каза той и добави, че усилията трябва да бъдат прозрачни и да се споделят с обществеността.

Изказването на Ердоган идва седмици след като лидерът на коалиционния партньор ПНД Девлет Бахчели предложи конституционни промени за забрана на прокюрдската народнодемократическа партия (НДП) за сепаратизъм, ход, който НДП осъди като опит за заглушаване на шест милиона гласа.

Бахчели отдавна е яростен критик на НДП и подобно на Ердоган, ги обвинява във връзки с бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК). 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай