71

Ердоган: Западни страни проправят път за Трета световна война! Путин говори за мир

"На Запад има страни, които проправят пътя за Трета световна война, а руският президент Владимир Путин говори за мир", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Очевидно е, че продавачите на оръжие се нуждаят от пари. А пазарът за продавачите на оръжие е Западът", отбеляза Ердоган пред репортери в самолета, връщайки се в Турция от срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, столицата на Казахстан.

Той продължи: "Турция се надява на бързо разрешаване на украинския конфликт, предотвратявайки превръщането му в световен."

Ердоган сподели пред репортерите, че по време на преговорите с руския лидер Владимир Путин е обсъдил темата за посредничеството на Турция за разрешаване на украинския конфликт.

АА

Ние проведохме редица разговори с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски още от първия ден на конфликта. По време на тези преговори имахме възможността да обсъдим въпроси относно „къде може да стигне нашето посредничество, колко ефективно може да бъде.

По принцип отново обсъдихме въпроса за посредничеството по време на срещата ми с руския президент г-н Путин“, допълни турският лидер.

Ердоган добави, че Турция очаква да стане постоянен член на ШОС, но това може да отнеме време. Той иска да продължи да развива отношенията на Турция с Русия и Китай и в рамките на тази организация.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?