71

Ердоган забрави за заплахите! Анкара и Атина подписаха декларация за приятелство

Турци ще посещават 10 гръцки острови с експресни визи

Гърция и Турция подписаха поредица от документи в четвъртък, потвърждавайки взаимната си воля да обърнат страницата в проблемните си отношения и да се съсредоточат върху положителната програма.

Дипломатическите кръгове в Атина изтълкуваха новата умерена позиция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган като опит за нов подход към Запада след неотдавнашни разногласия по ключови външни въпроси като войната на Русия в Украйна и войната Израел-Хамас, коментира агенция Евроактиф.

През последните години отношенията между Гърция и Турция не бяха лесни и често бяха на първо място в дневния ред на ЕС след натиска от страна на Атина.

Анкара постави под съмнение суверенитета на гръцките острови в Егейско море, а правителствени служители дори заплашиха с внезапна война „през нощта“ . През май 2022 г. Ердоган заяви, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис „не съществува“ за него.

В няколко заключения от срещите на високо равнище, лидерите на ЕС предупредиха Турция – чиито преговори за присъединяване към ЕС бяха замразени – да намали ескалацията и да се върне към диалога.

Но сътресенията спаднаха драстично миналото лято, след като Ердоган и Мицотакис триумфираха на своите национални избори, които почти съвпаднаха.

Възползвайки се от сигурното си правителствено мнозинство, двете страни сега се опитват да се сближат, за да сложат край на безкрайните разходи за отбрана, което прави значителна пробив в бюджетите им.

Вчера Ердоган посети Атина и подписа заедно с Мицотакис забележителна „Декларация за приятелство и добросъседство“.

Съгласно споразумението двете страни ще се стремят да разрешат всеки възникнал между тях спор по приятелски начин, чрез пряка консултация.

Бяха подписани редица други споразумения – като например издаване на експресни визи за турски граждани за 7 дни лимитирани посещения есинствено в 10 гръцки острова.

По-специално, критиците в Атина предполагат, че вчерашните споразумения ще бъдат в основата на предстоящ диалог за справяне с по-чувствителни политически въпроси като делимитацията на континенталния шелф и изключителната икономическа зона в Егейско море и Източното Средиземноморие – двата въпроса, които Атина признава като най-съществени между двете страни.

От своя страна Турция иска да постави други въпроси в дневния ред, като демилитаризацията на гръцките острови и мюсюлманското малцинство в Североизточна Гърция.

Дипломатическите кръгове прецениха, че чрез Гърция Ердоган е искал да изпрати послание към Европа, като Турция сега възприема по-умерено поведение.

ЕС очаква от страните кандидат членки да се съобразят със становището на общата външна политика на съюза.

Турция не се е присъединила към европейските санкции срещу Русия след агресията на последната срещу Украйна.

Освен това Анкара запази дистанция от линията на ЕС във войната Израел-Хамас, като Ердоган заяви, че Хамас не е терористична организация.

В края на ноември, по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, Ердоган ескалира, твърдейки, че Германия не може да критикува Израел заради Холокоста.

Страните от ЕС обаче виждат Турция като ключов играч в региона, особено по отношение на миграцията.

Турция приютява от години милиони бежанци от Сирия и получава финансова подкрепа от ЕС, като пази от сериозно главоболие Запада.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Истината

Истината

09.12.2023 | 10:06

БРAВО!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?