Следвайте ни

Ердоган: Забележките на Макрон срещу исляма са провокация

viber icon

Неотдавнашните твърдения на френския президент за исляма представляват опасна провокация, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 „ Изявлението на Емануел Макрон че „Ислямът е в криза“, в град, в който мюсюлманите са мнозинство, надхвърля неуважението и е явна провокация“, каза Реджеп Тайип Ердоган пред събрание на религиозни служители в турската столица Анкара.

Френският президент, който прави изявления, призоваващи за преструктуриране на исляма, демонстрира "грубост", добави Ердоган.

Миналия петък Макрон обяви противоречив план срещу т.нар. "Ислямистки сепаратизъм" в страната.

В реч в предградието на Лес Бюро в западен Париж - район с голямо мюсюлманско население - Макрон твърди, че ислямът "преживява криза в целия свят".

Изявлението предизвика критики сред мюсюлманите по целия свят.

"Нападението срещу мюсюлмани се превърна в един от най-важните инструменти за европейските политици, за да скрият провала си", подчерта Ердоган.

Ердоган призова Макрон да действа като отговорен държавник, вместо да се прави на колониален губернатор.

В много западни страни расизмът и ислямофобията са защитени от самата държава, добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?