Следвайте ни

Ердоган взе Фейсбук под контрол в Турция

viber icon

Турският парламент прие законопроект, предложен от управляващата партия, за регулация на социалните мрежи, който ще позволи засилване на цензурата и ограничаване свободата на изразяване в страната, предаде АП, цитирана от факти.бг. 

Според новия закон чуждестранните доставчици на социални мрежи, като компаниите Facebook и Twitter, които имат повече от 1 милион посетители ежедневно в Турция, ще трябва да назначат поне един представител в страната. Информацията за контакт на това лице ще трябва бъде качена в уебсайта.

Ако новите разпоредби не се спазват, глобите ще са между 1 и 10 милиона турски лири (146 165и– 1 461 650 долара). Нарушения на законодателството могат да доведат и до блокирането на достъпа до мрежите.

В рамките на 48 часа доставчиците на социални мрежи ще трябва да отговарят на искания за премахване на обидно съдържание. Те ще трябва да съхраняват данни за потребителите от Турция вътре в страната.

В началото на юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че иска да наложи контрол. Тогава той определи мрежите като "аморални". 

След като огромното мнозинство от основните медии в страната попадна под контрола на правителството през последното десетилетие, те се насочиха към социалните мрежи и по-малките онлайн сайтове за критични гласове и независими новини.

Коментари (1)

Много хубави промени

Много хубави промени

29.07.2020 | 18:00

Не виждам къде е контрола? Винаги е хубаво да има директен представител за дадената страна. Реакция до 48ч и съхранение на данните в Турция вместо САЩ също е разбираемо. Едно хубаво нещо да направи и той...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?