49

Ердоган: Военното присъствие на САЩ в Сирия е заплаха за националната ни сигурност

Военните дейности на Съединените щати (САЩ) в Северна Сирия представляват заплаха за националната сигурност на Турция, заяви Ердоган в речта си на церемонията по закриването на 4-ия Турско-африкански бизнес и икономически форум в Истанбул.

Забележките на Анкара дойдоха, след като президентът на САЩ Байдън на 12 октомври заяви, че дейностите на Турция в региона „представляват необичайна и изключителна заплаха“ за националната сигурност на САЩ в решението си да удължи „регионалното извънредно положение по отношение на ситуацията във и във връзка със Сирия“.

След като обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) пое отговорност за неотдавнашния бомбен атентат близо до високопоставени държавни сгради в столицата Анкара, Турция започна мащабни военни операции в Северна Сирия, където кюрдски бойци са базирани с подкрепата на американски военен персонал. 

„Дейностите, извършвани от САЩ в Сирия с разширенията на ПКК в тази страна, представляват изключителна заплаха за националната сигурност на Турция“, повтори Ердоган.

Милицията Отряди за народна защита (YPG), която Турция също разглежда като терористична организация, свързана с ПКК, оглавява подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF) в Северна Сирия.

Съединените щати и Европейският съюз смятат ПКК за терористична организация, но не и YPG. 

Ердоган добави: „Ние гледаме на играта, която се играе срещу нас, с горчива усмивка. Ще оставим тези, които играят тази игра, сами със собствените си сценарии и ще продължим да предприемаме необходимите стъпки за нашата национална сигурност. 

Противно на предишни изявления на турски официални лица, Ердоган разкритикува САЩ за свалянето на въоръжения дрон на Турция по време на текущи операции в Сирия.

САЩ заявиха, че турски дрон е действал близо до войските им в Сирия. Те са действали според протоколите за сигурност. 

Не сме ли заедно със САЩ в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)? Въпреки това Америка свали нашия дрон. Ако сме партньори в НАТО, как можете да направите такова нещо?

Това беше първият път, когато Вашингтон свали летателен апарат на съюзника на НАТО Турция. 

Ердоган допълни: „Няма съмнение, че инцидентът е запечатан в нашата национална памет и със сигурност ще бъдат предприети необходимите действия, когато му дойде времето“.

След като Турция започна операция „Извор на мира“ срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия през октомври 2019 г., бившият президент на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, разрешаваща санкции срещу турски служители.

На 12 октомври Байдън удължи заповедта с още една година.

„Ситуацията във и във връзка със Сирия, и по-специално действията на правителството на Турция за провеждане на военна офанзива в североизточна Сирия, подкопава кампанията за победа над Ислямска държава в Ирак и Сирия, застрашава цивилните и допълнително заплашва да подкопае мира, сигурността и стабилността в региона и продължава да представлява необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати“, гласи изявлението на Байдън.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
На Ердоган почва да му писва вече

На Ердоган почва да му писва вече

15.10.2023 | 13:20

И няма още дълго да търпи

Отговори
4 5
oxyss

oxyss

15.10.2023 | 12:33

Искате ли луд се.кс за 2-3 часа, силна ерекция, продължителна липса на еякулация и повишен тестостерон! Сега е възможно и безопасно! Сега това нещо вече е в открита продажба ---------> https://mub.me/neoix

Отговори
0 4
НЕ-терорист

НЕ-терорист

15.10.2023 | 12:29

А ние не сме забравили ти за какво си лежал в панделата!

Отговори
4 1
Ждери

Ждери

15.10.2023 | 12:18

Ка да вярват на Др. Ердоган като се съюзавя с диктатора Др. Путин който утре като ги скара със Сащ ,може и тях да нападне и завземе Босвора . Ердоган може да реши нахлуването н Русоя в Украйна , хато спре Руски плаваттлни съдове да преминават през Босфора .

Отговори
7 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?