Следвайте ни

Ердоган: В Кипър има два народа и две отделни държави.

viber icon

Решение, основано на две равностойни суверенни държави, трябва да бъде договорено на остров Кипър, заяви в неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той добави, че както Турция, така и Турската република Северен Кипър (ТРСК) вече не могат да търпят повече "игри на дипломация" по отношение на проучванията за природен газ в Източното Средиземноморие.

По време на официална церемония по повод 37-та годишнина от основаването на ТРСК в столицата Лефкоша (Никозия), Ердоган каза: "В Кипър има два народа и две отделни държави."

Като се има предвид тази ситуация, трябва да се договори решение за две държави, основано на суверенно равенство, за разрешаване на кипърския въпрос, каза той и добави, че Турция дава приоритет на устойчиво решение, осигуряващо законните права и сигурност на кипърските турци.

Остров Кипър е разделен от 1975 г. на турска част на север (ТРСК, признат единствено от Турция) и гръцка част (световно признатия Кипър). 

ТРСК е създаден през 1983 г. Оттогава този район е подложен на продължаващо ембарго върху търговията, транспорта и културата.

През последните години по кипърския въпрос се наблюдава непрекъснат мирен процес, включително неуспешна инициатива от 2017 г. в Швейцария под егидата на страните-гаранти Турция, Гърция и Обединеното кралство

По отношение на споровете в Източното Средиземноморие Ердоган повтори, че Анкара е решена да защити правата и интересите както на Турция, така и на ТРСК.

Като заяви, че решаването на проблемите чрез диалог е приоритет за Турция, Ердоган добави, че както на Турция, така и на ТРСК не им остава търпение за повече игри на дипломацията.

"В продължение на години ние твърдим, че трябва да има шанс за сътрудничество по отношение на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие. Въпреки това, ние не постигнахме резултати от нашите добронамерени усилия", каза той.

"Проект за пренос на природен газ и електроенергия през подводни канали до Северен Кипър вече е в ход," каза още Ердоган.

В момента Турция, като държава гарант на ТРСК, извършва дейности по проучване на природен газ в региона. Анкара последователно оспорва едностранните сондажни дейности на гръцко-кипърската администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че ТРСК също има права върху ресурсите на региона.

Ердоган каза още, че целта на стъпките, предприети в града-призрак Вароша (Мараш), не е да се създадат нови възражения, а да се премахнат съществуващите.

"Нов полезен период за всички ще бъде открит в призрачния град Вароша", добави той.

Миналия месец ТРСК отвори частично публичния достъп до град Вароша, който беше изоставен и забранен за посещение през последните 46 години. Това беше ход, приветстван от Турция и критикуван от Гърция.

Вароша е бил известен елитен  курортен регион в Кипър, който разполага с капацитет от 10 000 легла в над 100 хотела; той обаче е затворен от 1974 г. Вароша се намира северно от „Зелената линия“, която е днешната граница между двете общности и е била затворена за заселване след решение на ООН през 1974 г. Градът е защитен от резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., в която се посочва, че празният град може да бъде преселен само от първоначалните му жители.

Ако кипърските гърци бяха приели плана за обединение на Кипър през 2004 г., плана на ООН и Анан, Вароша щеше да се върне под контрола на кипърските гърци, а жителите му да се върнат в домовете си. Въпреки това мнозинството кипърски гърци гласуваха против плана, докато кипърските турци гласуваха за него.

Президентът на кипърските турци Ерсин Татар заяви, че ТРСК е готов да се върне на масата за преговори, ако ще бъдат обсъдени нови модели за решение. „Двата народа и двете държави в Кипър трябва да си сътрудничат възоснова на съществуващите реалности“, каза той.

При вчерашната си визита в Северен Кирър, Ердоган бе съпроводен от първата дама Емине Ердоган.
В делегацията присъстваха също председателят на парламента на ТРСК Теберрюкен Улучай, турският посланик Али Мурат Башчери, командирът на турските мирни сили генерал-майор Сезай Йозтюрк, командирът на силите за сигурност генерал-майор Зорлу Топалоглу, ветерани и други служители.

Посещението на Ердоган идва близо месец след като бившият министър-председател Татар беше избран за нов президент на страната. Ердоган приветства избора на Татар като начало на „нова ера“ на остров Кипър.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?