Следвайте ни

Ердоган уволни шефа на централната банка след повишаване на лихвения процент

viber icon

Специалисти се опасяват от нови финансови турбуленции в Турция, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни ръководителя на централната банка и го замени с бивш депутат от управляващата партия.


Президентски указ, публикуван  в събота през нощта, не даде обяснение защо Ердоган замества Наджи Агбал с Шахап Кавджъоглу на ключовия пост.


Но решението беше обявено само ден след като централната банка рязко повиши основния лихвен процент до 19 процента за борба с инфлацията.


Кавджъоглу е явен противник на действията на Агбал за повишаване лихвения процент.


Новият шеф на централната банка се присъединява към мнението на на Ердоган, че по-високите лихвени проценти причиняват инфлация.


"Шоковото решение на турския президент Ердоган да уволни шефа на централната банка Наджи Агбал в събота вероятно ще предизвика движение в лирата, когато пазарите се отворят в понеделник", пише анализатор Джейсън Тюви от Capital Economics в изследователска бележка.


Агбал беше назначен преди 4 месеца, по време на реконструкция на икономическия екип, която Ердоган проектира през ноември, за да спре растящата инфлация на турската валута.


Дотогава лирата бе спаднала до 8,5 за долар от 5,9 в началото на 2020 г., тъй като предишните мениджъри на централните банки поддържаха ниските лихвени проценти, докато инфлацията набираше темпове.


Икономистите от Голдман Сакс изчислиха, че централната банка е похарчила над 100 милиона долара само през 2020 г., изкупувайки чуждестранни валути в опит да подкрепи турската лира. Но турците продължавали да се запасяват със злато и да обменят лири за евро и долари, за да запазят спестяванията си. 


По време на мандатът на Агбал лирата се стабилизира. В петък лирата се разменяше за около 7,21 спрямо долара. 


Решението на Агбал да повиши лихвите с повече от очакваното до 19 процента в четвъртък беше приветствано от инвеститорите, но изглежда не и от Ердоган.


Турският президент е известен с изявленията си срещу високите лихвени проценти.
Веднъж той го нарече "майка и баща на всяко зло" и подчерта през януари, че е "абсолютно против" по-високите проценти.


Кавджъоглу става четвъртият ръководител на централната банка, назначен от Ердоган от юли 2019 г. Той е изправен пред задачата да изпълни целта на Ердоган да намали годишната инфлация до пет процента до следващите избори в Турция през 2023 г.


Турция стана на седмо място в света по-най висок лихвен процент 19%. Рекордьор е Венецуела с 45 на сто, следвана от Зимбабве с 40%, Аржентина с 38%, Йемен с 27%, Либерия и Суринам с по 25%.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?