49
Следвайте ни

Ердоган удвои минималната работна заплата заради срива на лирата

viber icon

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че минималната работна заплата в страната ще бъде увеличена с над 50 процента от 1 януари 2022 г.

По думите му заплатата ще се вдигне до 4250 лири (272 долара) на месец спрямо сегашните 2826 лири (180 долара). 


Съобщението дойде, когато турската лира достигна ново дъно, след като централната банка намали основния лихвен процент до 14 от 15 процента, в подкрепа на "икономическата война за независимост" водена от Ердоган. Банката намали лихвените проценти за четвърти пореден път тази година. Междувременно годишната инфлация нарасна над 21 процента и е вероятно да се покачи още повече през следващите няколко седмици.


Лирата се обезцени с близо пет процента след съобщението на централната банка.


В обръщението си Ердоган каза: „Увеличението на минималната работна заплата е 50 процента и това е най-високото увеличение за последните 50 години.


„Вярвам, че с това увеличение показахме нашата решимост да не позволим нашите служители да бъдат смазани от увеличенията на цените. 


"В момента има някои проблеми и ние ще ги преодолеем възможно най-скоро."


Почти 50 процента от работещите в Турция в момента получават минималната работна заплата.


Ердоган каза, че правителството също така ще премахне два данъка върху минималната заплата, „за да облекчи тежестта на работодателите и да премахне възможните негативни ефекти върху заетостта“.


Лирата загуби повече от 50 на сто от стойността си от началото на годината и близо 40 процента от началото на ноември.


Тази икономическа криза стопи спестяванията на много хора и хвърли части от турското общество под официалната линия на бедността.


В началото на годината един долар се разменяше за 7,43 лири. Вчера той струваше 15,5 лири.


Ердоган призова за "търпение" и твърди, че неговият икономически подход в крайна сметка ще направи Турция по-малко зависима от външни фактори.


Официалните данни показват, че цената на основните хранителни продукти се е покачила с около 50 процента от ноември 2020 г. до сега.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Математик

Математик

17.12.2021 | 09:43

Вдигането на заплатата с 50% НЕ Е удвояване! ;) Това онлайн обучение никак не влияе добре ;)

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?