Следвайте ни

Ердоган: Турските протести в Боазичи не са водени от студенти

viber icon

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е неправилно да се твърди, че протестите от този месец, организирани в Истанбул и други големи градове, се водят от студенти.

„Не е възможно да се дефинират и приемат случките в университета Боазичи като събитие на нашите студенти там“, каза Ердоган пред репортери в Истанбул, след петъчната молитва.

"В останалите 206 университета в цялата страна няма проблеми, както по отношение на образованието, така и по отношение на инфраструктурата, но само в университета Боазичи има проблем," каза той.

"Те няма да могат да успеят да организират протест като при инцидентите с Гези, в Таксим", каза Ердоган, като повтори, че някои политически актьори като про-кюрдската Народна демократична партия (НДП) са използвали проблема за свои интереси.

Турски студенти и други младежи демонстрират срещу назначаването в началото на януари от Ердоган на ректор на Университета Боазичи, един от най-престижните в Турция.  

Ердоган каза, че протестите са мотивирани от политика. И днес протестите продължават, като повече от 200 преподаватели от университета в Боазичи държаха табели, показващи цифри в знак на протест срещу назначаването на ректор с презисентски указ. Както и срещу изявлението на ректора, че само 20 преподаватели му пречат да работи. 

"Около 20 учени саботират работата, като използват натиск", каза Булу на 3 февруари, тъй като учените от университета провеждаха ежедневни протести в продължение на един месец пред офиса на новоназначения ректор. 

Застанали с гръб към ректората, академиците издигнаха поне 200 табели, показващи номера. "Както можете да видите тук днес, има стотици от нас професори, които искат оставката на назначения ректор", заявиха академиците в изявлението си за пресата днес.

„Нашите учители са нашата гордост“ гласи транспарант, издигнат от студентите днес.

Осъждайки насилствената намеса на полицията и задържането на стотици протестиращи от началото на седмицата, академиците защитиха и студентите от ЛГБТ формацията към университета, които бяха атакувани. 

Междувременно в Анкара академици от Техническия университет (ODTÜ) също се събраха в подкрепа на университета Боазичи. Съединените щати и Европейският съюз разкритикуваха строгите полицейски репресии срещу демонстрациите и призоваха правителството да зачита човешките права.

ЕС заяви в четвъртък, че студентите упражняват законното си право на протест.

Президентът Ердоган отбеляза днес, че САЩ и Франция нямат право да се намесват във вътрешните работи на Турция.

„Те трябва да се погледнат в огледалото, преди да критикуват Турция“, каза той, докато критикува френския президент Еманюел Макрон за лошото му отношение към протестите на „Жълтите жилетки“ и САЩ за използването на непропорционално насилие срещу мирни протестиращи по време на неотдавнашните национални протести там. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай