Следвайте ни

Ердоган: Турция започва нов период, ще засилим икономиката

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да придаде много по-голямо значение и да се съсредоточи върху заетостта, производството, инвестициите и износа през следващите месеци.

„Сега ни предстои нов период. Трябва да се съсредоточим много по-силно върху производството, инвестициите, заетостта и износа “, каза Ердоган в речта си на икономическия съвет на Турския съюз на камарите и стоковите борси (TOBB) в столицата Анкара.

„Сега сме във време, когато  смяна на скоростта не е достатъчна, време е за смяна на колата. Ние сме решени да направим всичко, което е необходимо “, подчерта президентът.

Забележките следват обещанията на Ердоган миналата седмица, когато той обяви поредица от нови икономически планове, които ще позволят подобрен инвестиционен климат за чуждестранните инвеститори, подкрепен от ефективна съдебна система.

Президентът подчерта „Трябва да бъдем много по-внимателни  и да не позволяваме на нашите инвеститори да бъдат смазвани от високи лихвени проценти“, каза той. „Не е възможно да се създаде заетост или да се прави износ с високи лихвени проценти.“

За тази цел, добави той, правителството обръща специално внимание на консултации с бизнес общността по всички въпроси, свързани с икономиката.

Той каза, че Анкара ще продължи да предоставя всички подходящи условия, необходими както за местни, така и за международни инвеститори.

„Ще видим, че страната ни ще се откроява положително в производството, заетостта, износа и растежа“, каза Ердоган.

Основният приоритет на Турция е борбата с инфлацията, подчерта президентът.

"Нашата цел е да достигнем едноцифрена инфлация веднага чрез поддържане на фискална дисциплина и прилагане на структурни и микро реформи", фокусирани върху растежа и заетостта, каза той.

„Ще разрешим някои проблеми в съответствие с правилата на пазарната икономика.“

Лютфи Елван, който миналата седмица беше назначен за министър на финансите и финансите, също гарантира, че намаляването на инфлацията за постоянно до едноцифрени нива е една от основните цели на правителството.

„С тази политическа рамка се очаква инфлацията да падне до 5% през 2023 г.“, каза Елван.

Централната банка на Република Турция, която също е с нов управител от миналата седмица,  бивш финансов министър Наджи Агбал, повиши миналия месец прогнозата си за инфлацията за 2020 г. на 12,1% спрямо предишната прогноза от 8,9% .

В първите си публични коментари миналата седмица Агбал каза, че основната цел на банката е да постигне и поддържа ценовата стабилност и тя „решително ще използва всички инструменти на политиката в преследване на тази цел.

Всички погледи са насочени към централната банка днес, когато се очаква решение от решаващо значение за увеличаване на лихвения процент. 

До момента президентът Ердоган, беше категорично против увеличаването на лихвените проценти, но тези дни с новите опитити да съживи турската икономика, се забелязва, че той е склонен да стимулира подобно решение на централната банка, което се гледа положително и от потенциалните инвеститори в страната. 

Пазарите сега са фокусирани върху днешното решение за лихвения процент на първата среща под ръководството на Агбал, на когото се гледа като на способен технократ с по-ортодоксален подход към политиката.

Банката беше повишила лихвените проценти през септември, но миналия месец запази ключовия си лихвен процент стабилен на 10,25% въпреки очакванията за ново затягане на политиката. Тя повиши лихвения си процент до края на ликвидността до 14,75%, за да се противопостави на постоянната двуцифрена инфлация.

Ердоган подчерта, че Турция ще завърши третото тримесечие със силен икономически растеж, предвид обещаващите водещи данни за септември.

„Вярвам, че ще завършим годината с положителен ръст, въпреки продължаващите предизвикателства, дължащи се на пандемията на коронавирус“, каза той.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за периода април-юни е намалял с 9,9% спрямо година по-рано, след като е нараснал с 4,5% през предходните три месеца, показват данните на Турския статистически институт (TurkStat). 

Анкара прогнозира ръст от 0,3% тази година в своята средносрочна икономическа програма, като прогнозира свиване от 1,5% в най-лошия сценарий.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?