49
Следвайте ни

Ердоган: Турция ще си получи обратно парите за F-35

viber icon

Турция и Съединените щати водят преговори за доставката на бойни самолети, от които турската армия се нуждае, след като беше изключена от съвместната програма за изтребители F-35, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той увери, че Турция със сигурност ще поиска 1,4 милиарда долара, които е платила на САЩ за реактивните изтребители от пето поколение.


„В момента се водят разговори със САЩ на ниско ниво. Но така или иначе ще получим нашите 1,4 милиарда долара. Всичко това се дискутира“, каза Ердоган пред журналисти. 


Турция беше изключена от съвместната програма за изтребители F-35 в средата на 2019 г., след като разположи руските системи за противовъздушна отбрана С-400. САЩ задържаха пет F-35, за които Турция е платила и не ѝ възстановиха вече заплатените 1,4 милиарда долара. Наскоро като алтернатива, Турция поиска закупуването на 40 изтребителя F-16 и 80 комплекта за модернизация на съществуващите си самолети, за да не отслаби своите военновъздушни сили.


Ердоган каза, че министърът на отбраната Хулуси Акар ще се срещне с американския си колега Лойд Остин и ще обсъди директно въпроса. И двамата министри на отбраната присъстват на двудневна среща на НАТО в Брюксел. „Вярвам, че ще има напредък“, каза Ердоган.


„Ще поговорим за всичко това с американския президент Джо Байдън в Рим по време на срещата на Г-20. Ще попитам „Какво правим, какво става?“ Ние няма да позволим правата на Турция да бъдат нарушавани по никакъв начин“, заяви Ердоган.


Очаква се Ердоган и Байдън да се срещнат или в Рим по време на срещата на Г-20, която ще се проведе на 30 и 31 октомври, или в Глазгоу по време на срещата на върха по изменението на климата на 1 и 2 ноември. Белият дом все още не е потвърдил двустранната среща между двамата президенти.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

23.10.2021 | 12:18

Ето, за какво му скапват лирата световните демократи!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?