Следвайте ни

Ердоган: Турция може да отвори границата си с Армения

viber icon

Турският президент Ердоган заяви, че регионалната платформа за сътрудничество в Кавказ, която той е обсъждал с азербайджанския си колега в Баку, може да помогне да се обърне нова страница в отношенията с Армения. Ала това зависело и от Ереван.

Ердоган беше в азерската столица, за да присъства на военен парад и тържества отбелязващи победата на Азербайджан над Армения при сраженията за Нагорни Карабах. Турция подкрепи своя етнически тюркски съюзник Азербайджан и обвини Армения в окупиране на азерски територии.

В Баку Ердоган призова за смяна на ръководството в Ереван, като същевременно предложи на страната шанса да се присъедини към регионалната група и в следствие на което Турция може да отвори отново границите й с Армения.

Телевизионният информационен канал NTV цитира Ердоган по време на обратния полет от Баку пред репортери, че регионалната платформа - която ще включва Русия, Турция, Азербайджан, Грузия, Иран и Армения - ще осигури възможност за всички страни и че руският президент Владимир Путин бил „запален“ по тази идея.


„Ако Армения се присъедини към този процес и предприеме положителни стъпки, може да се обърне нова страница и в нашите отношения. А и няма съмнение, че и печалбите на Армения ще се увеличат сериозно. Армения ще спечели най-много от това “, каза Ердоган.

През 2009 г. Армения и Турция подписаха знаково споразумение за възстановяване на връзките и отваряне на границите си след вековна враждебност, произтичаща от геноцида над арменците през Първата световна война. Ала сделката така и не беше ратифицирана от двете правителства и отношенията остават напрегнати.


Боевете за Нагорни Карабах приключиха след прекратяване на огъня с посредничество на Русия. Москва разпожи миротворци в региона. Съгласно друго споразумение Русия и Турция също  наблюдават съвместно прекратяването на огъня.Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?