3906

Ердоган: Турция е страната, която реагира най-остро на израелските зверства в Газа

„Ние сме единствената страна, която показа най-силно реакция срущу клането в Газа от 7 октомври насам и предприе конкретни мерки срещу Израел“, отбеляза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща за консултации и оценка на Партията на справедливостта и развитието в квартал Къзълджъхамам в Анкара.

Турция спря търговските транзакции с Израел, първо в 54 позиции, а след това за всички стоки, добави той.

Ердоган отбеляза, че Турция „стои изправена до героичния народ на Палестина, който защитава родината си."

Президентът също така приветства решението на турския парламент да осъди израелските зверства в Рафа, като подчерта, че решението е „изключително ценно“.

По отношение на ситуацията в Палестина той отбеляза, че Турция е изпратила над 55 000 тона хуманитарна помощ в региона.

На 26 май Израел нанесе въздушен удар срещу лагерът за разселени хора в Рафах, при който загинаха най-малко 45 души, предимно жени и деца.

Израел продължи офанзивата си срещу Газа след атаката на Хамас на 7 октомври, въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня.

Оттогава около 36 400 палестинци са били убити в Газа, по-голямата част от които са жени и деца, а над 82 000 други са ранени, според местните здравни власти.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, който в последното си решение му нареди незабавно да спре операцията си в Рафа, където над милион палестинци са потърсили убежище от войната, преди да бъде нападнат на 6 май.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?