Следвайте ни

Ердоган в Деня на Европа: Турция е решена да стане член на ЕС

Анкара поздравява ЕС с Деня на Европа

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к "МАРИЦА"

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес отбеляза Деня на Европа, като каза, че ЕС ще излезе от настоящата криза, предизвикана от Covid-19, по-силна и сплотена, вследствие на правилните и навременни стъпки, които се взимат. 

Денят на Европа, известен още като Ден на Шуман, се отбелязва на 9 май всяка година, за да се отбележи Шуманската декларация през 1950 г., която е предпоставка за създаването на Европейска общност за въглища и стомана, предшественик на Европейския съюз.

"Идеите зад Декларацията на Шуман осигуриха прераждането на Европа от собствената й пепел, като птицата Феникс, след война, която разтърси целия свят и сплоти държавите за мир, сигурност, развитие и благополучие, отхвърляйки техните различия", заяви Ердоган.

Той подчерта, че днес хората отново са изправени пред разрушително бедствие и общ враг, коронавируса, който „застрашава не само здравето ни, но и благосъстоянието, социалния ред и хуманните връзки между тях“.

„Този ​​мъничък невидим за окото враг отново ни напомни значението да бъдем обединени, да сме силни в единството, което рискувахме да забравим през последния период и което сме готови да пожертваме за популистки политики и краткосрочни национални интереси “, добави той.

Ердоган каза, че всяко бедствие мобилизира хората и той вярва, че ЕС ще излезе от кризата по-силен, отколкото преди.

"Напълно вярвам, че ще дойдат по-добри дни за нас, когато езикът на дискриминация и омраза бъде отменен; когато общият интерес на нашата Европа не се жертва за дребни политически игри или национални интереси; когато сме приобщаващи и справедливи", каза той. 

Ердоган подчерта, че предстоят трудни дни и че Турция ще се съсредоточи върху борбата срещу пандемията, икономическото възстановяване в периода след пандемията, както и в борбата с нередовната миграция и терора".

Този период трябва да се разглежда като възможност за заздравяване на отношенията между Турция и ЕС, допълни Ердоган: „Трябва да използваме добре възможностите, които тези трудни дни ще представят, за да съживят отношенията между Турция и ЕС.

Надявам се, че ЕС, който досега е възприел дискриминационно и изключващо отношение към нашата страна по различни въпроси, разбра, че всички сме на една и съща лодка.

Той подчерта, че по време на пандемията различни държави членки на ЕС поискаха помощ от Турция и че здравната система на Анкара и мерките срещу вируса могат да „дадат пример“ за много членове на ЕС и страни кандидатки.

Ердоган добави, че Турция е решена да получи пълноправно членство в ЕС, въпреки всички трудности, с които страната се сблъска по време на процеса на преговори.

Делегацията на Европейския съюз в Турция благодари на турският държавен глава.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция, страна кандидатка за членство в ЕС, е готова да предложи всякакъв вид подкрепа на блока, за да бъде отговорен, последователен и принципен глобален участник.

Подчертавайки необходимостта от реформа в ЕС, Чавушоглу каза, че членството на Турция в съюза ще подкрепи Брюксел в борбата срещу новия коронавирус, както и по всички проблемни въпроси.

Междувременно Ердоган на 9 май изпрати тържествено съобщение и до руския си колега Владимир Путин по повод 75-годишнината от края на Втората световна война.

"Уважаеми президент, скъпи приятелю, поздравявам ви със  75-годишнината на Деня на победата и изпращам моите най-искрени чувства", каза Ердоган в своето съобщение.

Тази годишнина, отбелязваща края на Втората световна война, която донесе големи страдания на човечеството и коства живота на милиони в Съветския съюз, ни помага да помним стойността на международния мир по най-поразителния начин, се добавя в съобщението.

През последните 24 часа вТурция от Covid-19 починаха 50 суши, а новите заразени намаляха до 1546, докато 3 084 души са излекуваните днес, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.

До момента в Турция са регистрирани 137 115 положителни проби на Covid-19. Загиналите са 3739 души. Общият брой на възстановените пациенти нарасна до 89 480.

В страната са направени 1 334 411 теста за коронавирус.

В Турция се наблюдава намаляване на броя на жертвите, което позволява на властите да облекчат ограниченията. Забрана за напускане на домовете за 27 области в страната през уикенда остава в сила за пети пореден път. 

Вече 50 дни продължава на територията на цялата страна, строгата забрана за напускане на домовете, за лица до 20 и над 65-годишна възраст.

Утре за първи път само за гражданите над 65-годишна възраст ще бъде разрешено да се разходят в часовете от 11 до 15 часа. 

За бръснари, фризьори, молове и други търговски центрове ще бъде разрешено да отворят от понеделник, но със специфични строги мерки срещу новия коронавирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

10.05.2020 | 22:00

НАЛИ ВИ ОБЯСНИХ, ЧЕ ПРИ МЕН, НЯМА ДА ИМА АРХАНГЕЛИ, БОГОИЗБРАНИ, ЦАРЕ, ЦАРЕДВОРЦИ, ВЕЛМОЖИ, ВЛАСТИМАЩИ, СЕРАФИМИ С ДЕБЕЛИ ХОНОРАРИ, ЕТС. СГАН ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ / МЪРЗЕЛИВИ ТАРИКАТИ. ЩЕ ИМА САМО ПРОГРАМКИ, КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В МОЯ СВЯТ И СЛУШКАТ, КАТО ИМ ГОВОРЯ И ПРОГРАМКИ, КОИТО С ДЕСЕН БУТОН - DELETE... :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

10.05.2020 | 21:52

ДЕЛА ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ. КАТО ПРИКЛЮЧИТЕ С ДВОРЕЦА, ОТГОРЕ ДА СЕ РЕКУЛТИВИРА.

Отговори
0 0
Българо Турска вечна дружба

Българо Турска вечна дружба

10.05.2020 | 10:11

Браво на братска Турция искаме ги в ЕС и дано си върнат България защото мафията ни разпродаде

Отговори
1 0
БОЯН ПЕТРОВ

БОЯН ПЕТРОВ

09.05.2020 | 23:02

НИКОГА!

Отговори
1 2
Мехмед Мехмедов

Мехмед Мехмедов

10.05.2020 | 05:14

Не се притеснявай и без ЕС те ще оцелят а България какво ще направи след 10 г вие изчезвате за това се притеснявай не за тях те са си добре не ги управлява овчар-пожарникар крадливи сте и сте продажен народ

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай