Следвайте ни

Ердоган: Турция е депортирала близо 9000 чуждестранни терористи

viber icon

Досега Турция е депортирала близо 9000 чуждестранни терористи, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган пред срещата на върха на Групата Г 20 на вчера.

„Въпреки че бяхме оставени сами, ние заловихме близо 9 000 чуждестранни терористи и ги изпратихме обратно в техните страни“, каза Ердоган на онлайн срещата на върха на страните от Г 20.

„Ние сме единствената държава от НАТО, която се бори с Даеш (Ислямска държава) на фронта в Сирия“, добави Ердоган.

Турция прави всичко възможно да „премахне терористичната заплаха, да предотврати конфликти и да укрепи стабилността в региона", добави президентът.

Двудневната среща на върха на лидерите на Г-20 започна в столицата на Саудитска Арабия Рияд на 21 ноември. Тя се провежда изцяло онлайн поради пандемията от коронавирус.
 
В речта си Ердоган каза още, че пандемията изостри много проблеми, особено бедността и неравенството.

„Особено нашите африкански братя и сестри, азиатски и латиноамерикански приятели са изправени пред сериозни трудности“, добави той.

Отбелязвайки, че бежанците и принудително разселените лица са най-уязвимите, Ердоган каза: „Тези хора са принудени да се борят срещу умишлено подхранвания антиислямизъм и ксенофобия, плюс икономически трудности“.

"Никой от нас не може да пренебрегне тази ужасна картина", каза той. „Трябва да продължаваме да пренасочваме хуманитарната помощ към засегнатите от войната райони и популациите в риск“.

Ердоган каза, че Турция е домакин на най-големия брой бежанци в света през последните шест години.

"Ние сме домакини на повече от четири милиона бежанци в нашата страна, повечето от които са сирийци", каза той.

Турция също така предоставя хуманитарна помощ и защита на милиони нуждаещи се в Идлиб и на много други места в границите на Сирия, добави той.

„Тези цифри са повече от населението на повечето от големите ни градове“, каза той.

Турция продължава усилията си да гарантира, че „тези, които се приютяват в страната ни, живеят в хармония с нашата общност и достойно“, каза турският президент.

"Нещо повече, ние продължаваме тези усилия с решителност, въпреки че обещанията за подкрепа, дадени ни, не бяха спазени толкова добре", каза той.

„Сега очакваме всички да поемат отговорност и да споделят справедлива тежест и отговорност“, добави той, визирайки ЕС.

Турският президент заяви, че Турция винаги е била „търпелива и спокойна“ по проблема в Източното Средиземноморие, въпреки „провокациите на Гърция и гръцко-кипърската администрация“.

Европейските лидери ще обсъдят бъдещето на отношенията между ЕС и Турция на срещата си на върха през декември.

Гърция и Кипър настояват за санкции срещу Турция поради морски спорове в Източното Средиземноморие, но по-голямата част от членовете на ЕС досега не са склонни да предприемат подобни действия. 

Ердоган каза още, че Турция е допринесла за края на 30-годишната окупация в Нагорни Карабах.
На 10 ноември Азербайджан и Армения подписаха споразумение с посредничеството на Русия за прекратяване на седмици на сблъсъци.

Отношенията между бившите съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупират Нагорни Карабах, територия, призната за част от Азербайджан, и седем съседни региона.

Примирието се разглежда като победа за Азербайджан, близък съюзник на Турция и поражение за Армения.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?