Следвайте ни

Ердоган трепери от Байдън, очаква санкции при смяна в Белия дом

viber icon

Ако Байдън спечели изборите във САЩ,  турският президент Ердоган ще загуби най-ценния си съюзник във Вашингтон, пишат анализатори. Така Анкара ще бъде уязвима за гнева на дълбоко разединения американски конгрес и някои американски кръгове, скептични към Турция.


Байдън, който нарече Ердоган „автократ“, се очаква да бъде по-строг към Турция, особено заради потъпкването на човешките права и демократичните ценности. Байдън може да наложи санкции заради закупуването от Турция на руските С-400, след като Ердоган миналата седмица потвърди, че тестването им е започнало, но те нямало да бъдат интегрирани в съществуващите системи на НАТО.


И все пак приоритетът на Байдън да се противопостави на Русия и Иран и да реинвестира в многостранни съюзи може да помогне за подобряване на отношенията с Анкара, твърдят анализатори.


Малко след като Турция получи  руските системи за противоракетна отбрана С-400 през юли 2019 г., висшите служители в областта на сигурността в администрацията на Тръмп бяха напълно съгласни, че Вашингтон трябва да изпълни заплахата си да наложи санкции на съюзника си в НАТО.

 

 Държавният департамент на САЩ изпрати своите препоръки до Съвета за национална сигурност, призовавайки за незабавни санкции срещу турски лица и организации, като мерките трябваше да бъдат въведени, след като президентът Тръмп ги одобри.


Но той не го направи, несъгласен с най-близките си съветници, твърдят два източника, запознати с вземането на решения на Тръмп.  Към днешна дата той отказва да наложи санкции на Анкара заради закупуването на руските ракети С-400, които според Вашингтон компрометират отбраната на НАТО.


Вероятно Тръмп е искал да предотврати тотален срив на силно разклатените връзки между Анкара и Вашингтон.


Съюзниците в НАТО премина през редица сътресения. През последните пет години проблеми имаше заради разногласия по политиката за Сирия, по-тясните връзки на Анкара с Москва, морските й амбиции в Източното Средиземноморие, американските обвинения срещу държавна турска банка и състоянието на правата и свободите в Турция.


 "Малко вероятно е Байдън веднага да приложи наказателен подход, както изглежда на много хора, но той вероятно ще намали разликата между  американската правителствена бюрокрация и Белия дом, който се наблюдава широко при Тръмп", каза Макс Хофман,  асоцииран директор в Центъра за американски прогрес.


 "Това означава, че Ердоган няма да може да се меси в американската политика с едно обаждане до Белия дом", каза той.


Тръмп публично похвали Ердоган и неговия диктаторски стил на управление, наричайки го „приятел“ и „адски лидер“.  Вашингтон до голяма степен остана умерен срещу "Новата Турция" на Ердоган.


 "Мисля, че е справедливо да се каже, че ще видите по-силен отпор (от страна на администрацията на Байдън) срещу турското правителство, когато това противоречи на интересите на САЩ", каза Тори Таусиг, директор на научните изследвания в Харвърд Кенеди


Един от първите външнополитически ходове на Байдън би бил да възстанови ангажимента на Вашингтон към съюзи, преди всичко към НАТО, чието сближаване е нарушено при Тръмп, тъй като той постави под въпрос значимостта на 70-годишната организация.

 

За да поправи трансатлантическия алианс, казаха анализатори, Байдън ще трябва да работи с Турция или поне да се опита.


 "Очаквам Байдън да се свърже с Ердоган, защото приоритетът ще бъде да реанимира НАТО и знаете, че не можете да го направите без Турция", каза Сонер Кагаптай, старши сътрудник във Вашингтонския институт за политика на Близкия изток.


Но това усилие ще се сблъска с нарастващия натиск от Конгреса на САЩ за прилагане на Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), законодателство, прието в Сената на САЩ, предназначено да накаже агресията на Русия, Иран и Северна Корея и да възпира други държави да сътрудничат с тях.


 "Конгресът вече изчерпа търпението", каза в интервю сенаторът от Демократическата партия Крис Ван Холен.  „Мисля, че ще намерите двупартийна подкрепа в Конгреса, за да накарате администрацията, независимо коя администрация, да изпълни санкциите на CAATSA.“


 Наказанието на Вашингтон за закупуването на руски ракети от Анкара досега експулсира Турция от програмата за най-новите изтребители F-35.  Но турските компании все още произвеждат компоненти за самолетите. Турция не получи, закупените от нея два изтребители. Ч


Анкара и Вашингтон разполагат с период от шест до девет месеца за възстановяване на връзките и изграждане на добра воля, пише в скорошна изследователска бележка Емре Пекер, директор на Eurasia Group, като "рискът от инциденти" остава висок и нараства с течение на времето, цитират от Ройтерс. 


 "Като се имат предвид възможностите за наказване на Турция и ако Анкара не се откаже от своите С-400, Байдън вероятно ще започне да налага към края на 2021 г. по-малко обременителни мерки по CAATSA и ще заплашва с по-тежки действия, освен ако Турция не обърне курса, дапълват коментатори.


За сега Турция не планира да променя позиции по спорните въпроси. "Тестовете (с С-400) се провеждат, каза Ердоган, добавяйки като предизвикателство към Америка: "Каквито и да са вашите санкции, не чакайте, приложете ги."


Турската лира е особено уязвима на американските санкции. Днес почти 10 лири се разменят за едно евро. 
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?