49

Ердоган: Сухопътната операция в Сирия ще започне в най-удобния момент

Подкрепяните от Турция сирийски опозиционни сили се подготвят за сухопътна операция срещу сирийския клон на ПКК, YPG в Северна Сирия, предаде журналистът Угур Йълдъръм от ежедневника Сабах.

Сабах

Като част от операцията Нокът и Меч, турските въоръжени сили (TSK) продължават да нанасят удари по терористични цели в Северна Сирия и Ирак с въздушни и наземни елементи за огнева поддръжка.

Много точки в Северна Сирия бяха обстрелвани. Докато TSK продължава своята операция в региона, Сирийската национална армия (SNA) чака заповед от Анкара за операция.

Турция цели безопасните зони, създадени в Северна Сирия, под неин контрол, да се разширят. Целта е терористичната организация ПKK (YPG) да бъде отстранена от западната част на река Ефрат.

Турция е по-решена отвсякога да защити сирийската си граница от атаките на свързаните с ПКК терористи YPG, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, припомняйки, че сухопътна операция ще започне "в най-удобния момент".

Сабах

"Въздушната операция на Турция в Северен Ирак и Сирия за прочистване на регионите от терористи е "само началото", заяви Ердоган.

ПКК е обявена за терористична организация в САЩ, Турция и ЕС. Анкара осъжда подкрепата на Вашингтон за нейния сирийски филиал YPG. Това е голямо напрежение в двустранните отношения. YPG контролира голяма част от Североизточна Сирия, след като силите на лидера на сирийския режим Башар Асад се изтеглиха през 2012 г. САЩ си партнират с YPG в региона заради успешната им борбата срещу терористичната група Даеш/Ислямска държава. От друга страна, Турция категорично е против присъствието на YPG в Северна Сирия. Тя подчертава, че не може да се подкрепя една терористична група, за да победи друга.

САЩ осигурява военно обучение и техника на YPG, въпреки опасенията за сигурността на Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Да,!

Да,!

25.11.2022 | 12:53

Турция има право да се защитава от терористични атаки. Това заяви шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Анадолската агенция.

Отговори
5 1
Гошо Швеца

Гошо Швеца

25.11.2022 | 15:36

Скоро да не дойдат турчулята у вас и защитавайки се да ти отпорят по един рязан отзад?

Отговори
0 5
ПКК е обявена за терористична организация в САЩ, Турция и ЕС.   

ПКК е обявена за терористична организация в САЩ, Турция и ЕС.  

25.11.2022 | 12:35

А някой знае ли офисът на ПКК на Червения площад дали го закриха?

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?