1553

Ердоган срещу Швеция и НАТО - пазарлък или инат

Въпреки че Вашингтон и неговите съюзници искат да вярват, че заплахата на Турция да блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО е част от изтъркан ориенталски пазарлък, Тайип Ердоган не изглежда готов да отстъпи бързо, според Ройтерс. По време на дискусия с ученици по повод Деня на Ататюрк и Деня на младежта и спорта, турският президент настоя, че ще наложи вето на присъединяването на двете страни, ако не бъдат удовлетворени опасенията на Анкара, свързани със сигурността.

"Ние ще продължим последователно нашата политика. Дадохме ясно да се разбере на нашите съюзници, че ще кажем "не" на присъединяването на Финландия и Швеция", заяви Ердоган. И двете страни, особено Швеция, са домакини на терористични актове. Освен това те налагат санкции върху нашите оръжейни системи. "

Обвиненията на Ердоган в тероризъм засягат не само ПКК, но и PYD , съюзник на САЩ в Северна Сирия. Що се отнася до войната в Украйна, турският президент настоява за линия на равновесие, като заяви: "Нямам намерение да прекъсвам връзките си нито с Путин, нито със Зеленски" .

Разговори

По-рано говорителят на турския президент Ибрахим Калин проведе поредица от телефонни разговори със своите колеги от САЩ, Германия, Швеция, Финландия и Великобритания, като подчерта, че ако няма "конкретни мерки" в отговор на турските опасения, Турция ще блокира присъединяването на двете страни.

Въпреки това американците продължиха да вярват, че в крайна сметка ще бъде намерено решение. "Ние сме оптимисти, че в крайна сметка Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО и че ще бъде отговорено на опасенията на Турция", заяви съветникът по сигурността на Белия дом Джейк Съливан.

Решени да работят за "задълбочаване на двустранното сътрудничество", външните министри на САЩ и Турция Антъни Блинкен и Мевлют Чавушоолу се появиха след срещата си в Ню Йорк, като последният изрази задоволство от консултациите по самолетите F-16.

Междувременно предаването на последните защитници на Мариупол на "Азофстал" продължи и вчера, като съдбата им остава неясна. Руското министерство на отбраната обяви, че през последните три дни са се предали 1730 бойци, от които 771 вчера. Посолството на САЩ в Киев пък отново отваря врати - допълнителен признак за ефективното и продължаващо украинско контранастъпление в северната и североизточната част на страната.

Пълна подкрепа от Байдън

Пълната подкрепа на САЩ за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО бе потвърдена вчера от американския президент Джо Байдън на пресконференция, която той даде в Белия дом.

"Двете страни отговарят на всички критерии за участие в най-силния отбранителен съюз в историята", каза той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?