4020

Ердоган срещу САЩ: Няма да прекъснем връзките с Хамас

Турският президент Реджеп Ердоган се противопостави на нарастващия натиск на САЩ за прекъсване на историческите връзки на Анкара с Хамас след безпрецедентните атаки на екстремистите срещу Израел.

Висшият служител на Министерството на финансите на САЩ по въпросите на финансирането на тероризма изрази „дълбоката“ тревога на Вашингтон заради отношенията на Анкара с Хамас по време на посещение в Турция тази седмица. Заместник-секретарят Брайън Нелсън каза, че Вашингтон не е открил никакви пари, преминаващи през Турция към Хамас, откакто войната в Газа избухна преди осем седмици. Но той твърди, че Анкара е помогнала на Хамас да получи финансиране в миналото и сега трябва да използва местните закони, за да ограничи потенциалните бъдещи трансфери на средства.

Според Ердоган Вашингтон е наясно, че Турция не гледа на Хамас като на терористична организация. „На първо място, Хамас е реалност в Палестина, това е политическа партия там и влезе в изборите като политическа партия и спечели“, каза той в коментари, разпространени от неговия офис. "Ние формираме нашата външна политика в Анкара и я проектираме само според интересите на Турция и очакванията на нашия народ", каза Ердоган. „Сигурен съм, че нашите събеседници оценяват високо последователните и балансирани външнополитически стъпки на Турция при подобни хуманитарни кризи и конфликти.

В петък Израел възобнови налагането на въздушни удари, след като страните не успяха да удължат седемдневното примирие, при което бяха освободени 80 израелски заложници в замяна на 240 палестински затворници

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Крайно време е

Крайно време е

03.12.2023 | 00:54

да прекъснем връзките с Ердоган.

Отговори
3 1
Реалист

Реалист

02.12.2023 | 23:57

Ердоган не е като нашите безгръбначни политици, които какво им кажат от Брюксел и посолството, това правят, че и повече - пълни мижитурки. За 16 години в ЕС - намаме нито едно наложено вето, повече какво да говорим!

Отговори
2 3
Ердоган не е Киро

Ердоган не е Киро

02.12.2023 | 23:28

Ердоган не се казва Киро Подлогата

Отговори
2 2
Иван

Иван

02.12.2023 | 21:27

Баси, САЩ не са били толкова слаби никога!

Отговори
7 1
Пловдив

Пловдив

02.12.2023 | 21:24

А така ами сега

Отговори
8 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?