Следвайте ни

Ердоган си бие COVID-19 ваксина за пример на нацията

viber icon

Планираните ваксинации за COVID-19, които ще започнат от 11 декември в Турция, няма да бъдат задължителни, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, но добави че обществеността ще трябва да бъде убедена да се имунизира.

„Този ​​въпрос беше обсъден в Научния съвет към министерството на здравеопазването и стигнахме до заключението, че ваксинацията няма да бъде задължителна, но обществеността трябва да бъде информирана, че важното е не страната на произход на ваксината, а ефективността ѝ“, заяви министъра.


Турция е подписала договор за закупуване на 50 милиона дози ваксина Sinovac, разработвана от Китай. При наличност, това количество може да бъде увеличено. 

Освен с Китай Турция е в контакт и с Русия във връзка с получаване на ваксина Спутник V, каза турският президент в петък, добавяйки, че може да бъде ваксиниран, за да даде пример на нацията.

„Водим преговори и с Русия, както и с Китай. По този въпрос аз лично нямам проблем с ваксинацията “, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган пред репортери след петъчната молитва в Истанбул.

Ердоган заяви, че това е стъпка, която трябва да се направи, за да се даде пример на нацията, и отбеляза, че що се отнася до здравето, трябва да се направи каквото е необходимо.

По-рано тази седмица здравният министър Koджa заяви, че първата доставка на ваксини се очаква да пристигне в Анкара до 11 декември. Сега известно количество ваксини се намира в специални хладилни складове на летище Истанбул, което ще е част от световна мрежа за разпространението им по света. 

Министърът заяви, че въпросът за стойността на ваксините не играе роля при вземането на решение каква ваксина ще се прилага, а за метода за безопасност и производство.

„Китайската ваксина е инактивна вирална инжекция и това се оказа по-добрия метод за производството на ваксина, каза Коджа. 

В тази ваксина, приготвена по стария метод неактивна вирусна техника, вирусът, който е загубил своята инфекциозна характеристика, се инжектира в организма и тялото има за цел да създаде имунигет срещу болестта.

"Дългосрочните ефекти на тези видове ваксини са известни и нямат странични ефекти, докато малко се знае за дългосрочните ефекти на ваксините, които се произвеждат чрез mRNA метод и са дали добри резултати за кратък период от време, “ обясни Коджа, като има предвид тези на Pfizer и Модерна. 

Министърът допълни, че тестовете от третата фаза на китайската ваксина все още продължават и ваксинацията няма да се прилага на хората в Турция, докато не излязат окончателните резултати от проучванията от третата фаза. Те се очаква да бъдат обявени до дни. 

В статия, публикувана в списание "Nature" през септември, се посочва, че повече от 90 процента от пациентите са развили антитела в първите две фази на тестовете на китайската ваксина.

След като ваксината бъде одобрена официално в страната, министър Коджа заяви, че ще е първият, който ще се ваксинира публично в болница.

Предимства на китайската ваксина, са че тя ще е с ефективност 3 години, както и факта, че нейното съхранение е в обикновен хладилник при температура 2-8 градуса, за разлика от тази на Pfizer, за която е необходимо специално съхранение при екстремни минусови температури. 

Министър Коджа тази седмица обяви, че ваксинациите в Турция ще се извършват на четири етапа.

Първата група включва здравни работници, граждани на възраст над 65 години и хора, живеещи в домове за възрастни хора, инвалиди или други защитни домове. Втора група са хора над 50 години с поне едно хронично заболяване и тези работещи в критични сектори - сигурност и образование. Трета група са, хората на възраст под 50 години с поне едно хронично заболяване. На четвъртия и последен етап ще бъдат ваксинирани всички лица, различни от първите три групи.

Ваксината, която се разработва съвместно от Pfizer и BioNTech, може да не бъде лесно достъпна в Турция поради определени логистични проблеми, според професор Мехмет Джейхан, водещ експерт по инфекциозни заболявания.

„Тази ваксина трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, което изисква специални скъпи фризери. Една аптека вероятно няма да плати около 10 000 долара за закупуване на това оборудване, за да продаде 50 до 60 дози от тази ваксина “, каза Джейхан, добавяйки, че е малко вероятно тази ваксина широко да се продава в аптеките в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?