Следвайте ни

Ердоган: Ще се справим с екологичния проблем в Мраморно и Черно море

viber icon

Турция обеща да спаси Мраморно и Черно море, като стартира вчера мащабна програма за управление на бедствия, целяща да изчисти слузестото огнище "морски сополи", застрашаващо морския живот и риболовната индустрия.


Дебелият слой органична материя, известен като морска слуз, се е разпространил през морето на юг и север от Истанбул, покривайки пристанища, брегови ивици и повърхности.


Министърът на околната среда Мурат Курум заяви, че в акцията се използват 25 лодки за почистване, водни бариери, както и 18 други кораба за предотвратяване разпространението на слузта. 


"Започваме нашите усилия за почистване както на сушата, така и в морето от 15 точки днес", каза Курум. "Решени сме да спасим нашите морета и ще го направим."


Около 1000 работници взимат участие в акцията, като събират и извозват отпадъците на брега и ги карат до общинските съоръжения за преработка, каза министъра пред Ройтерс.


Турция ще преодолее проблема с образуването на слуз в Мраморно и Черно море, заяви в президента Ердоган.


Биологичната маса, известна също като „морски сополи“, е свръхрастеж на микроскопични водорасли, наречени фитопланктон. Дебелият, слуз подобен лигав слой съдържа различни микроорганизми и е причинен от повишаване на температурата на морската вода поради глобалното затопляне, липса на движение в морето и замърсяването.


Нерафинираните отпадъчни води, изхвърлени в морето, са причина за последното увеличение на веществото, покриващо повърхността, каза Ердоган, добавяйки, че е възложил на министъра на околната среда Мурат Курум да ръководи разрешаването на този въпрос.


Президентът отбеляза, че проблемът се разраства и в Черно море и че те ще действат, преди да е станало твърде късно.


"Повишаването на морската температура поради климатичните промени също допринесе значително за този проблем", каза той.


В момента с екип от 300 души министерството извършва научни анализи в 91 различни точки на Мраморно море, Босфора и Дарданелите, за да открие източника на замърсяване, каза той.


Около 25 милиона души живеят в седем града по крайбрежието на Мраморно море.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?