71

Ердоган се завърна при Г-7 след 15 години: Поиска мир в Газа СНИМКА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна вчера на срещата на върха на Г-7, проведена в италианския регион Пулия, като се присъедини към световните лидери като специален гост за обсъждане на належащи международни въпроси.

По време на тридневната среща на върха, която започна на 13 юни, Ердоган подчерта ролята на Турция в усилията за дипломатическа и хуманитарна помощ, като се фокусира върху войната в Газа.

Турският президент призова лидерите на Г-7 да предприемат действия срещу военните действия на Израел в Газа и повтори призивите си за постоянно прекратяване на огъня.

Освен това президентът проведе няколко двустранни срещи с други висши държавни глави. Това бележи завръщането на Ердоган на срещата на върха на Г-7 след 15-годишно отсъствие.

Лидерите на Г-7 се съгласиха да предоставят на Украйна заем от $50 милиарда, използвайки доходите от лихви от замразени руски активи като обезпечение. Повечето от тези активи се държат в европейски банки.

Срещата на върха, първото голямо международно събитие, организирано от италианския премиер Джорджия Мелони, откакто тя встъпи в длъжност през октомври 2022 г., има за цел да се справи с различни глобални проблеми. Те включват войните в Украйна и Газа, финансовата сигурност, международното сътрудничество в областта на изкуствения интелект и миграцията.

АА

Присъстващите световни лидери включват президента на САЩ Джо Байдън, министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, премиера на Обединеното кралство Риши Сунак, германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и японския премиер Фумио Кишида.

Други присъстващи са лидерът на Съвета на ЕС Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, папа Франциск, украинският президент Володимир Зеленски и лидери от Южна Африка, Бразилия, Аржентина, Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Участието на Ердоган в срещата на върха на Г-7 следва посещението му в Испания на 12 и 13 юни, където той съпредседателства осмата междуправителствена среща на върха между Турция и Испания.

Посещението му на Иберийския полуостров доведе до няколко споразумения в различни области. Ердоган се срещна с испанския премиер Педро Санчес, като дискусиите се съсредоточиха върху установяването на примирие в Газа, улесняването на хуманитарната помощ и разглеждането на продължаващото дело за геноцид срещу Израел в Международния съд.

И Турция, и Испания изразиха намерението си да се присъединят към делото, заведено от Южна Африка във висшия съд на ООН.

Освен това европейската обиколка на Ердоган е важна за търсенето на Турция на изтребители Юрофайтър като алтернатива на наскоро одобрените покупки на F-16 от Съединените щати.

Германия, ключов производител на модерни самолети, все още не е дала съгласие за продажбите, въпрос, който Ердоган трябваше да обсъди на двустранните си срещи.

След посещението си в Южна Европа Ердоган ще присъства на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли, където ще се срещне с различни държавни и правителствени ръководители, включително Байдън.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?