Следвайте ни

Ердоган се похвали с ново находище на природен газ в Черно море

viber icon

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за откриването на допълнителни 85 млрд. куб.м природен газ в Черно море, след историческата находка през това лято, пише economic.bg.

"Общото количество запаси от природен газ в кладенеца „Туна-1“ в газовото поле Сакария достигна 405 милиарда кубически метра", каза Реджеп Тайип Ердоган след проверките си на сондажния кораб "Фатих".

По думите му, корабът е продължил работа след откриването на първото находище и по време на проучванията е било открито още едно със залежи от 85 млрд. куб. метра газ.

"Резервите, които открихме в Черно море, са най-големият въглеводороден ресурс в страната ни до днес", добави той.

Съобщението на Ердоган идва няколко месеца след историческата находка от природен газ през август, също в Черно море.

В сряда, говорейки с депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Ердоган каза: "Ние ще станем свидетели на находките на място и ще обявим размера на новите резерви."

Съобщението през август за 320 милиарда кубически метра във водите на Черно море от сондажния кораб "Фатих" направи Турция "много щастлива" и сега дойдоха още добри новини, каза той.

След находката от това лято, когато „Фатих“ откри кладенеца „Туна-1“ в газовото поле „Сакария“, на около 170 километра от северното крайбрежие на Турция, турските власти казаха, че скоро може да бъдат намерени още резерви.

Откритието беше най-голямото в историята на Турция. Добивът на газ от Черно море е планиран за януари 2023 г.. Повечето експерти поставят под съмнение бързината, с която Турция може да започне да извлича „синьото гориво“, както и оценката на количествата, които са открити.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Внимание

Внимание

18.10.2020 | 08:37

Кой му разрешава да си прави приучвания в извън териториални води ? Териториални води се водят такива на 20 морски мили от брега . 170 км. са мноооого над тях . Той така ако продължава може цялото море да претърси и да си присвои находищата .

Отговори
0 0
Бъбу

Бъбу

18.10.2020 | 08:27

Този пък сега да не е тръгнал да добива в наши териториални води, от ердоган всичко може да се очаква.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?