Следвайте ни

Ердоган се надявал ЕС да се отърве от стратегическата си слепота

viber icon

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде знак, че 2021 г. ще бъде година на външна политика за Турция. Той призова всички европейски държави и САЩ да започнат  "на чисто" отношенията си с Турция.


„Турция не може да си позволи лукса да загърби нито Запада, нито Изтока. Въпреки че поддържаме добри връзки със САЩ и Европа, не можем да игнорираме Африка и Азия “, каза Ердоган на заседание на парламентарната група на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) днес.


Той отбеляза, че Турция не вижда алтернатива на дълбоко вкорененото си многостранно политическо, икономическо и военно сътрудничество със САЩ


„Имахме една предизвикателна година по отношение на нашите връзки със САЩ и Европа, въпреки усилията ни. Надявам се Европейският съюз да се отърве от стратегическата си слепота “, каза Ердоган.


Той продължи, като каза, че очаква също така избраният президент на САЩ Джо Байдън да приветства Турция.


Отбелязвайки, че Турция несправедливо се е сблъскала с двойни стандарти по въпроса за Източното Средиземноморие и руските системи за противоракетна отбрана С-400, Ердоган каза, че Турция очаква да отвори нова страница и по двата въпроса.


"Ще продължим да работим с всички наши приятели, които са приели ръката ни", каза той, отбелязвайки, че Анкара е повече от готова да намери общ език за разрешаване на проблемите.


През 2017 г. Турция реши да закупи системата С-400 след продължителни усилия за закупуване на системи за ПВО "Патриът" от САЩ без успех. Представители на Вашингтон осъдиха Анкара за закупуването от Москва на С-400, като твърдят, че тя е несъвместима със системите на НАТО. 


Миналата седмица САЩ наложиха символични санкции срещу турското председателство на отбранителната индустрия, шефа му Исмаил Демир и трима други служители, за да накажат Турция за закупуването на руските С-400.

По-рано през декември ЕС обяви също, че догодина може да наложи допълнителни санкции срещу турски лица и компании в светлината на дейностите на Турция в Източното Средиземноморие, по настояване на Гърция, Кипър и Франция. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?