1939

Ердоган се кандидатира за президент за последно, дава път на младите

Турският президент Ердоган заяви, че ще се кандидатира за президент на предстоящите избори за последен път и след това ще "проправи пътя на младите".

„През 2023 г. ще започнем изграждането на Века на Турция и ще проправим пътя на младите със силата, която ще получим от подкрепата на нацията“, заяви Ердоган в черноморската турска провинция Самсун.

„Всеки може да види огромната разлика между страната, която наследихме от нашите предци, и сегашна Турция, която ще предадем на младите“, допълни Ердоган.

„Човек, който управлява страната толкова години, разбира се, може да има някои недостатъци и грешки“, добави той.

Ердоган стана президент за първи път на изборите през 2014 г.

По-късно той встъпи в длъжност като първи президент на новата изпълнителна президентска система на изборите, проведени през юни 2018 г. Съгласно новите уредби едно лице може да бъде избирано за президент най-много два пъти.

Петгодишният мандат на Ердоган изтича през юни 2023 г. и продължава дебатът дали той може да бъде кандидат отново.

Проправителствени кръгове твърдят, че няма правна пречка Ердоган да бъде номиниран отново по новата система, тъй като с конституционната реформа от 2017 г. президентството пое друга роля. Критиците обаче посочват, че член 101 от турската конституция поставя ограничение от два мандата на президента. 

Промяната в конституцията по този въпрос изисква мнозинство от две трети в парламента (400 депутати), което управляващият алианс не успява да постигне в момента.

Според критиците друг начин Ердоган да стане кандидат е, ако парламентът реши да проведе предсрочни избори с одобрението на 360 от 600 депутати. В момента обаче управляващия блок в Турция разполага с 335 места в турския Меджлис (парламент).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?