49

Ердоган: Съюзниците на Израел създават атмосфера на кръстоносна война в Газа

Турският президент поздрави решимостта на хората от Газа да не изоставят домовете си

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота нарече западните сили като "главен виновник" за "клането" на Израел над палестинци в Газа.

Призивът дойде по време на митинг под надслов "Голямата палестинска среща", проведена в Истанбул, към който се присъединиха над 1,5 милиона души, според организаторите.

Президентът Ердоган, който е водещ международен поддръжник на правата на палестинците, отправи остра атака срещу Израел и неговите западни поддръжници. „Ако оставим настрана някои добросъвестни гласове... клането в Газа е изцяло дело на Запада.

"Разбира се, всяка страна има право да се защити. Но къде е справедливостта в този случай?", добави Ердоган.

Той обвини западните сили, че "проливат сълзи" за смъртта на цивилни в Украйна и си затварят очите за смъртта на палестински цивилни в Газа.

Ние сме против всички тези двойни стандарти и всички тези лицемерия“, добави той.

И той обвини съюзниците на Израел, че създават "атмосфера на кръстоносна война", противопоставяща християни срещу мюсюлмани.

"Чуйте нашия призив за диалог“, каза Ердоган. "Никой не губи от справедливия мир."

Ердоган подчерта, че западният свят е мобилизирал своите политици и медии, за да легитимират клането на невинни хора в Газа, добавяйки, че „Израел извършва военни престъпления“.

Той също така нарече Израел „окупатор“. "Всички знаят, че Израел е пионка в региона, която ще бъде пожертвана, когато му дойде времето", подчерта той.

„От свое име, от моя народ, поздравявам решимостта на хората от Газа да не изоставят домовете си, въпреки бомбардировките на потисниците“, допълни Ердоган.

Израел бомбардира тежко Газа след нахлуването на палестинската съпротивителна група Хамас на 7 октомври.

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа обяви, че израелските удари са убили най-малко 7703 души, главно цивилни и много от тях деца.

Общото събрание на ООН одобри резолюция в петък, която призовава за незабавно "трайно и устойчиво хуманитарно примирие" в Газа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?