49
Следвайте ни

Ердоган: САЩ подкрепят терористични организации, към Русия имаме очаквания за солидарност

viber icon

„САЩ в момента подкрепят терористични организации, извън очакванията"на Турция и вместо да се борят с терористични групи, САЩ им предоставя значително количество оръжия, инструменти и превозни средства.", заяви в обръщение към турските медии настоящия президент Реджеп Таийп Ердоган.

"Настоящият ход на отношенията между САЩ и Турция „не предвещава нищо добро“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той отбеляза, че отношенията с новия президент САЩ Джо Байдън не са започнали добре, след като той пое властта по-рано тази година.

Ердоган подчерта разделението между съюзниците от НАТО относно закупуването от Турция на руската система за противоракетна отбрана и последващото ѝ премахване от американската програма за стелт F-35.


„Не мога да кажа честно, че има здравословен процес в турско-американските отношения“, се казва в съобщение на президента в турските медии.


„Вижте, ние купихме F-35, платихме 1,4 милиарда долара и тези F-35 не ни бяха доставени “, каза той, подчертавайки, че Вашингтон трябва да „коригира“ тази политика.


„Разбира се, ще направим това, което трябва да се направи въз основа на международното право. За нас въпросът С-400 е приключен. Не можем да направим крачка назад оттук.“, заяви Ердоган.


Ердоган допълни, че е работил добре с всички президенти на САЩ по време на 19-годишното си управление, но добави: „Не мога да кажа, че започнахме добре с г-н Байдън“.

Като две държави от НАТО , Турция и САЩ трябва да бъдат в много различно положение, заяви турският президент. 

Ердоган отбеляза, че Турция като член на НАТО трябва да сподели този факт с целия свят, позовавайки се на подкрепата на САЩ за терористичната група YPG/ПКК.


В отговор на въпрос за предстоящата си среща с руския президент Владимир Путин, Ердоган каза, че очакванията му от него са „много различни“.


„Режимът в Сирия представлява заплаха в южната част на Турция. Така че, като приятел на Русия , очаквам от Путин и Русия различен подход като изискване за солидарност “, каза той.


„Трябва да се борим с проблемите заедно на юг“, добави той.


САЩ не се интересуват от Сирия тези дни, каза Ердоган, отбелязвайки, че Русия, Иран и Турция „трябва да обсъдят начини за създаване на мирна зона в Сирия“.


„Работим за по-нататъшно подобряване на двустранните ни отношения с Русия, тъй като имаме цел да достигнем обем на двустранната търговия с Русия на стойност 100 милиарда долара“, каза Ердоган.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?