2374

Ердоган: САЩ не могат да намерят друг съюзник като Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува САЩ за позицията им по отношение на напрежението между Турция и Гърция, заявявайки, че са загубили своята безпристрастност и не могат да намерят по-добър съюзник като Анкара.

"САЩ не действат справедливо по отношение на страните членки на НАТО. И Гърция, и Турция са страни-членки на НАТО, а Турция е в челната петица по отношение на приноса си към блока", сподели президентът в интервю на живо за телевизионния оператор CNN Тюрк.

Ердоган също обяви, че е неприемливо САЩ да изпращат бронирани превозни средства на демилитаризираните гръцки острови в Егейско море.

DHA

"Нашето очакване от САЩ е да не позволяват манипулирането на международното обществено мнение", добави той.

Също така осъди неотдавнашното решение на Вашингтон да вдигне оръжейното ембарго на администрацията на кипърските гърци, определяйки го като „необяснимо“.

Той каза, че този ход "няма да остане без отговор" и обеща да предприеме всички необходими стъпки за защита на кипърските турци.

Критиката на президента дойде, след като Гърция изпрати бронирани превозни средства, дарени от САЩ, на островите Лесбос и Самос.

Турция, член на НАТО от повече от 70 години, се оплака от многократни провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона през последните месеци, включително въоръжаване на острови близо до бреговете на Турция, които са демилитаризирани съгласно международни договори.

Анкара припомня, ме от началото на 2022 г. гръцки военни самолети са нарушили турското въздушно пространство 256 пъти и са тормозили турски самолети в 158 случая, а катери на гръцката брегова охрана също са нарушили турските териториални води 33 пъти.

Турция и Гърция са в противоречие по редица въпроси, включително конкуриращи се претенции за юрисдикция в Източното Средиземноморие, припокриващи се претенции за техните континентални шелфове, морски граници, въздушно пространство, енергия, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?