Следвайте ни

Ердоган съди опозиционен лидер за смъртта на 13 граждани

viber icon

Тринадесет турски служители по сигурността, държани като заложници на терористите от ПКК от години, в северната част на Ирак, бяха убити миналата седмица, в една пещера, по време на военна операция за тяхното спасяване.


Политическите дебати в Турция по темата са изключително разгорещени и взеха връх тези дни, след като президента и лидера на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган съди главния опозиционен лидер за изявленията му за убийството на заложниците по време на военната операция в Ирак. Като иска обезщетение от 500 000 лири (около 71 600 щатски долара) за нематериални щети.

Кемал Кълъчдароглу, ръководител на Републиканската народна партия (РНП), в ежеседмичното си парламентарно обръщение към групата на РНП на 16 февруари, обвини президента Реджеп Тайип Ердоган, като лидер на държавата, че е отговорен за убийството на 13 турски граждани, държани от терористите на ПКК в пещера в Северен Ирак, както и трима войници, които загинаха по време на операцията.
 "Обикновено някой трябва да поеме отговорност за това и да подаде оставка. Реджеп Тайип Ердоган е отговорен за нашите 13 мъченици. ", каза опозицонера. 

В отговор Ердоган нарече Кълъчдароглу „безсрамен“ и „нагъл“, за което лидерът на РНП пък съди президента изисквайки символичните 5 куруша (стотинки) за обезщетение.


Ердоган го съди обратно вчера на (18 февруари), заявявайки, че изказването на Кълъчдароглу има за цел „да изчисти образа на терористите от ПКК и да накърни честта и достойнството на президента, като го държи отговорен".


Лидерът на РНП казва, че не обижда никого, но търси отговори за убийствата в Гара. 


Кълъчдароглу отхвърли критиките и на други висши държавни служители и повтори въпросите си свързани с военната операция от миналата седмица, завършила с убийството на 13 турски граждани от ПКК .

 

"Какво направих? Обидих ли някого? Използвах ли силен език? Просто исках отговори. Искам тези отговори от името на 83 милиона души “, каза Кълъчдароглу днес.


Междувременно министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу продължи критиките си срещу Кълъчдароглу в обръщение към областните управители днес. Припомняйки, че той и министърът на отбраната Хулуси Акар са посетили Кълъчдароглу, за да предоставят информация за операцията в Гара, Сойлу обвини РНП лидера, че превръща борбата с тероризма в политически въпрос.


"Обвиняването на нашия президент, по този въпрос, не е нищо друго освен опит за защита на ПКК и използване на въпроса за политически цели", каза министърът.


И други опозиционни лидери вчера продължиха да обвиняват Ердоган за смъртта на войниците, и искат повече разяснителна информация по въпроса.

 

Десетки хиляди хора са били убити в Турция, откакто ПКК, която е определена за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз, предприема военни действия в района от 1984 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай