49

Ердоган с ултиматум за членството на скандинавските страни в НАТО

Турция няма да гледа положително на кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, освен ако не бъдат разгледани нейните опасения, свързани с тероризма, заяви Ердоган.

Припомняме, че Турция отдавна обвинява скандинавските страни, по-специално Швеция, която има силна турска имигрантска общност, че укриват екстремистки кюрдски групи, както и поддръжници на Фетхуллах Гюлен, базирания в САЩ проповедник, издирван заради неуспешния преврат през 2016 г.

Заплахата на Ердоган хвърля голяма потенциална пречка по пътя на вероятните кандидатури за членство от страна на необвързаните до този момент скандинавски страни, тъй като се изисква консенсус в решенията на НАТО. 

AFP

„Освен ако Швеция и Финландия не покажат ясно, че ще бъдат солидарни с Турция по фундаментални въпроси, особено по отношение на борбата срещу тероризма, ние няма да подходим положително към членството на тези страни в НАТО“, каза Ердоган на върховния представител на НАТО Йенс Столтенберг в телефонен разговор вчера.

Ердоган отказа да приеме делегации от Швеция и Финландия в Турция, но проведе отделни телефонни разговори с лидерите на двете страни в събота. 

AFP

Той заяви пред шведския премиер Магдалена Андерсон, че "политическата, финансовата и оръжейната подкрепа на Швеция за терористичните организации трябва да приключи", съобщиха от президентството. 

Ердоган настоява пред Андерсон да „вдигне ограниченията, наложени на Турция в отбранителната индустрия“ след операцията на турската армия в Сирия през 2019 г.

Андерсон приветства разговорите с Ердоган в Туитър и посочи: „Очакваме с нетърпение укрепването на нашите двустранни отношения, включително мира, сигурността и борбата с тероризма“.

В друг телефонен разговор с финландския президент Саули Ниинисто Ердоган каза, че затварянето на очите пред „терористичните“ организации, представляващи заплаха за съюзник от НАТО, е „несъвместимо с духа на приятелството“.

„Заявих, че като съюзници в НАТО Финландия и Турция ще се ангажират за сигурността един на друг и по този начин нашите отношения ще станат по-силни. Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления“, написа Ниинисто в Туитър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?