Следвайте ни

Ердоган с претенции: Истанбул да стане център на ООН

viber icon


Истанбул трябва да стане център на Организацията на обединените нации, заяви турският президент Реджеп Ердоган в писмено изявление по повод 71-годишнината от основаването на организацията.


След като последователно увеличава вноските си в бюджета на ООН през последните години, Турция продължава усилията си да направи от Истанбул, който е разположен на точката на пресичане на континентите и цивилизациите, в център на ООН, пише Ердоган, като допълва, че мегаполисът ще изпълни "мисиите и целите на световната организация".
“Ние вярваме, че Истанбул, със своята древна история, културно богатства, стратегическо разположение и природни красоти, ще осигури важен принос към мисията и целите на ООН като център на организацията", твърди Ердоган.


Турският президент припомня любимата си фраза “Светът е по-голям от петима", явно имайки предвид петте държави - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН с право на вето.


“Ние ще продължим нашата подкрепа за реформа на ООН, която да осигури по-справедливо представителство, както и по-демократично, открито, ефективно и отговорно функциониране на Съвета за сигурност на ООН", заявява Ердоган.


“Турция, която винаги е била един от най-непоколебимите поддръжници на ООН и нейните ценности, откакто тя е създадена, е поемала върху себе си много критични роли като подкрепата за световния мир и сигурност, развитието, хуманитарните помощи, съюза на цивилизациите и други,” твърди Ердоган.


В посланието си Ердоган коментира и проблема със сирийските бежанци, които Турция е приела.
“С гостоприемството, което оказахме на 3 милиона чужденци пред лицето на хуманитарната криза в Сирия и Ирак, Турция стана гласът на глобалната съвест", пише Ердоган.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?