49

Ердоган: Регионът не може да понесе нова война в Украйна

"Регионът не може да приеме нова война", предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред представители на турската преса при завръщането си от Албания. 


„Не виждам инвазията на Русия в Украйна като реалистичен подход. Защото Украйна не е обикновена държава. Украйна е мощна държава. Освен това, за да предприеме тази стъпка Русия, тя трябва да преразгледа ситуацията в целия свят и собствената си ситуация", каза той.
Ердоган подчерта необходимостта от обсъждане на въпроса с руския президент Владимир Путин.


Турски наблюдатели припомнят, че Турция е една от малкото членове на НАТО с добри политически, икономически и военни отношения с Русия. Страната запазва своя неутралитет и следва прагматичен подход след ескалацията на напрежението миналата година. Освен това поддържа подкрепата си за териториалната цялост на Украйна и се противопоставя на незаконното анексиране на Крим.


Президентът Ердоган през октомври предложи Турция да играе ролята на посредник в кризата. Външният министър Мевлют Чавушоглу каза също, че Турция е в контакт както с Русия, така и с Украйна , като отбеляза, че Анкара посъветва и двете страни да запазят спокойствие и да деескалират ситуацията.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предложението на Анкара, като каза: „Факт е, че Русия не е страна в конфликта в Донбас. На подобна среща няма да бъде възможно да се намерят решения на проблема." От друга страна, Украйна приветства изявленията на Анкара, като украинският външен министър Дмитро Кулеба каза на брифинг: „Ще приветстваме всички усилия, които могат да ни помогнат да сложим край на тази война, да върнем териториите на Украйна, които в момента са под руски контрол. "


Киев се бори с промосковски бунт в два източни региона, граничещи с Русия от 2014 г., малко след като Кремъл анексира украинския полуостров Крим. Съединените щати и техните съюзници от седмици предупреждаваха, че Русия може да планира инвазия в Украйна. Русия отрича да е планирала да нахлуе в страната, но сателитни снимки, показващи до 100 000 войници, събрани на границата, изнервиха западните държави.


Украйна, която иска да се присъедини към НАТО, обвини Москва, че подкрепя сепаратистите в конфликта на изток от 2014 г. Русия се смята за застрашена от напредък на НАТО и иска да попречи на съседните бивши съветски републики Украйна и Грузия да се присъединят към съюза. Сраженията между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти в Донбас са убили повече от 13 000 души от 2014 г. според ООН. Регионът е един от няколкото източника на търкания между Русия и Украйна.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Опознай Русия, за да обикнеш България

Опознай Русия, за да обикнеш България

19.01.2022 | 09:51

Путинова Русия по статистика на ООН за 2019г. заема: – 79-о място в света по стандарт на живот. -71-во място в света по ниво на човешко развитие. -72-ро място в света по брой на държавните разходи на гражданите . -157-о място в света по показатели за здравето на населението. -134-о място в света по очакваната продължителност на живота на хората, което показва продължаващо бъдещо влошаване на качеството на живот. Но затова пък- -1-во място в света по брой на самоубийствата сред възрастните хора, деца и юноши. -1-во място в света по броя на разводи и извънбрачни деца. -1-во място в света по брой на абортите и броя на деца, изоставени от родителите си. 1-во място по брой на деца сираци. -1-во място в света за абсолютен упадък на населението. -1-во място в света по консумацията на алкохол и алкохоло-съдържащи продукти. -1-во място в света по продажбата на тютюн. 1-во място в света по смъртност от болести на сърдечно – съдовата система. -1-во място по брой полицаи/милиционери на глава от населението. 1-во място на пациенти с психически заболявания. -2-ро място в света по продажба на фалшиви лекарства. -1-во място в света на потреблението на хероин (21 % от световното производство). -1-во място в света по брой на произшествията (13 пъти повече от средното в световен мащаб). -1-во място по убийства в Европа – 6.48 на 100.000 души. -1-во място по заболели от СПИН – Екатерининбург и втори в света след Лагос, но се работи упорито по въпроса! -Само през 2019г. – 513 680 руснаци са умрели от дирeктна употреба на алкохол. Докарали са я дотам, че се наливат и с препарати за почистване на вани и тоалетни „Боярщник“-само в единият случай имаше 138 смъртни случая!! – 135-то място -/делят си го заедно с Нигерия/ по сигурност на инвестиции. -159-о място в света по ниво на политическите права и свободи.

Отговори
3 6
опознай седесарската демагогия, за да не се гръмнеш

опознай седесарската демагогия, за да не се гръмнеш

19.01.2022 | 13:53

Руснак купи Ботев, руснаците изкупиха Черноморието и Пловдив ...

Отговори
2 3
Опознай Русия, за да обикнеш България

Опознай Русия, за да обикнеш България

19.01.2022 | 16:03

Каква "седесарска демагогия" те гони бе, олигофрен? Това е официална статистика на ООН!

Отговори
3 3
Президентът на Република Турция

Президентът на Република Турция

19.01.2022 | 08:33

"Украйна е мощна държава!" - Късият тарикат дано чуе тези думи!

Отговори
2 7

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?