Следвайте ни

Ердоган разговаря с Папата и го похвали, че изобличава насилието в Газа

viber icon

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и папа Франциск разговаряха по телефона днес и обсъдиха продължаващите нападения на Израел срещу палестинските територии.

По време на разговора им, според изявление на турската дирекция за комуникации, Ердоган каза, че в Палестина се извършва зверство, добавяйки, че нападенията на Израел са не само срещу палестинци, но и срещу всички мюсюлмани, християни и човечеството.

Освен че блокира достъпа до джамията Ал-Акса и църквата при „Гроба Господен“, Израел ограничава свободата на поклонение, убива невинни цивилни в палестинските земи, нарушава човешкото достойнство, каза Ердоган. 

По отношение на израелските атаки срещу палестинци турския президент подчерта, че посланията и реакциите на Папа Франсис в тази насока помагат за мобилизирането на християните, както и на международната общност, което е похвално.

Ердоган допълни, че цялото човечество трябва да се обедини срещу незаконните и нечовешки практики на Израел, които нарушават статута на Йерусалим и застрашава регионалната сигурност.

Той отбеляза, че Турция е осъществила интензивна дипломация на всички съответни международни платформи, особено в ООН, но Съветът за сигурност на ООН не може да прояви необходимото чувство за отговорност.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова да се сложи край на „безсмисления кръг от кръвопролития, терор и унищожение “ и да се върне към преговори за решение на конфликта с две държави, тъй като Израел продължава да атакува палестинските цивилни в Газа.

"Настоящите военни действия са крайно ужасяващи. Този последен кръг на насилие само поддържа цикъла на смъртта, разрушенията и отчаянието и избутва по-далеч към хоризонта всякакви надежди за съжителство и мир", каза Гутериш по време на обръщението си към Съвета за сигурност на ООН (ССООН).

ССООН се срещна за трети път, за да обсъди ескалиращото напрежение между Израел и Палестина и скорошните въздушни нападения на Израел срещу Газа.

Гутериш заяви, че е "ужасен" от смъртта на палестински цивилни, включително жени и деца, в Газа. Той също така "осъди" израелските жертви от ракети, изстреляни от Газа.

Около 200 души бяха убити в Газа от израелски бомбардировки и 10 души бяха убити в Израел от войнствени ракети през последната седмица на боевете.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?