Следвайте ни

Ердоган притиска Меркел за среща на върха до юли

viber icon

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на германския канцлер Ангела Меркел във видеообаждане в понеделник, че се надява на среща на върха с лидерите на Европейския съюз през първата половина на 2021 г., за да облекчи напрежението.

Ердоган каза, че се надява срещата да бъде организирана тези месеци, по време на ротационното председателство на блока от Португалия, която Анкара приема за приятелска, се казва в изявлението на неговия офис.

Но тъй като отношенията между ЕС и Турция са обтегнати, особено от натиска на Анкара за проучване на газ в Източното Средиземноморие миналата година, Брюксел заяви миналия месец, че са необходими "надеждни жестове" от Ердоган, за да се коригират нещата.

След възмущение от държави-членки Гърция и Кипър, лидерите на ЕС през декември се съгласиха да добавят нови турски лица в черния списък на санкциите и да изготвят варианти за по-строги наказания.

Оттогава реториката се смекчи драстично, тъй като Ердоган обяви, че иска да „обърне нова страница“ в отношенията с ЕС.

Последната „среща на върха“ между ЕС и Турция се проведе на 26 май 2018 г. под българското председателство, във Варна. ЕС беше представен от тогавашния шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, тогавашния председател на Съвета Доналд Туск и премиера на страната домакин Бойко Борисов, които силно лобираха да се проведе срещата.

Преди срещата на върха за ЕС на 25-26 март Ердоган каза на Меркел, че се надява на „положителен дневен ред“ в отношенията между Турция и ЕС.

В собственото си изявление кабинетът на Меркел заяви, че е приветствала „последните положителни сигнали и развития в Източното Средиземноморие“.

Но допълни, че разногласия остават и по други фронтове, като миналата седмица ЕС осъди задържането в Турция на студенти при продължаващите протести в университета Боазичи и използваната от Ердоган и неговия вътрешен министър Сьойлю, „реч на омразата“, срещу ЛГБТ хората в страната. 

Крайните мерки на полицията срещу демонстрантите, протестиращи срещу назначаването на лоялен на Ердоган ректор в елитния университет, накараха Брюксел да предупреди за „негативно развитие в Турция по отношение на правовата държава, правата на човека и съдебната власт“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай