Следвайте ни

Ердоган потвърди подкрепата си за Азербайджан след срещата в Москва

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев проведоха телефонен разговор за последните събития в Нагорни Карабах и след среща в Москва между Алиев и арменския президент Никол Пашинян по покана на руския лидер Владимир Путин.

„По време на телефонния разговор президентът Ердоган отбеляза, че победата на Азербайджан в Нагорни Карабах, спечелена след голяма борба, създаде нови възможности за регионален мир и стабилност и каза, че Турция ще продължи да подкрепя Азербайджан във всички области, в този нов период “, се казва в изявление на Дирекцията по комуникациите към президентството в Анкара.

„Президентът Ердоган също изрази удоволствието си от стартирането на усилията за ремонт и възстановяване в Нагорни Карабах, който Азербайджан освободи от окупацията на Армения“, се добавя в него.

Телефонният разговор се състоя след като Путин прие Алиев и Пашинян в Москва миналата седмица, за да обсъди изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато на 10 ноември 2020 г. Лидерите подписаха съвместно изявление след срещата, което предвижда създаването на работна група от заместник министър-председателите на трите държави, за да проучат развитието на транспортната инфраструктура и икономиката на региона.

Междувременно строителството на турско-руския съвместен център за наблюдение на прекратяването на огъня в провинция Агдам в Азербайджан продължава, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, пред в-к Хюрийет тази седмица.

Около 60 турски и 60 руски войници ще служат в центъра, който ще бъде разположен на около 8 км. до контактната линия, каза Чавушоглу, който се срещна с азербайджанския външен министър Джейхун Байрамов в Исламабад на 14 януари.

„Трябва да бъде подписано споразумение за статута на руските мироопазващи сили. Насърчаваме руснаците да го подпишат възможно най-скоро. Трети държави, включително три държави-съпредседатели на Минската група, предлагат същото нещо “, каза Чавушоглу.

„Нагорни Карабах имаше автономия, но преговорите за статута му се отлагат. Но това е територия на Азербайджан според ООН, международното право и резолюциите на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа. Това означава, че въпреки че регионът няма да има специален статут, той е в границите на Азербайджан “, каза турският първи дипломат. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай