Следвайте ни

Ердоган посети Катар и Кувейт заради финансов въпрос

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е на кратко работно посещение в държавите от Персийския залив Катар и Кувейт.

По време на посещението си в Кувейт президентът беше посрещнат от кувейтска делегация, оглавявана от кувейтския емир шейх Наваф Ал Ахмад Ал Джабер Ал Сабах и посланика на Турция в Кувейт Айше Хилал Саян Койтак.

Ердоган предаде своите съболезнования на новия кувейтски емир Ал Сабах по повод смъртта на предшественика му шейх Сабах Ал Ахмад Ал Джабер Ал Сабах, който наскоро почина на 91-годишна възраст, след като управлява страната от 2006 г. На срещата официални лица също обсъдиха двустранните отношения и регионалните въпроси.

Ердоган пристигна в Катар по-късно през деня, след срещите в Кувейт. Той бе приветстван от катарска делегация, оглавявана от министъра на отбраната Халид бин Мохамад Ал Атия и посланика на Турция в Катар Мехмет Мустафа Гьоксу.

По-късно Ердоган се срещна с емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани като част от посещението си. На среща при затворени врати, продължила повече от час, дуото обсъди възможностите за укрепване на двустранното сътрудничество като са обменени мнения по регионални и международни въпроси.

Придружаващи президента са няколко висши турски длъжностни лица, включително министърът на финансите и финансите Берат Албайрак, министърът на националната отбрана Хулуси Акар, министърът на младежта и спорта Мехмет Касапоглу, ръководителят на Националната разузнавателна организация (MIT) Хакан Фидан, директорът на комуникациите Фахретин Алтун и говорителят на президента Ибрахим Калън.

Турция се радва на дълбоко  приятелство и братство с Катар, а отношенията между двете страни бързо се подобряват във всички области. 

До края на 2018 г. обемът на търговията между двете страни се е увеличил с 57% в сравнение с 2017 г. и е достигнал ниво от 1,4 млрд. долара. В момента в Катар работят над 180 турски компании, а общата стойност на проектите, предприети от турски компании в Катар, е достигнала ниво от 17,4 милиарда долара.

Освен това Катар се нарежда на първо място сред страните от Персийския залив по брой проекти, предприети от турски изпълнители. Обемът на катарските капиталови инвестиции в Турция също нараства непрекъснато. В съответствие с задълбочаващите се отношения на Турция с Катар, Турция се превърна във важна дестинация за катарските туристи.

Двете държави са и основните поддръжници на признатото от Либия законно правителство на националното съгласие срещу силите на генерал пучист Халифа Хафтар в либийския конфликт.

Миналата седмица външният министър Мевлют Чавушоглу пътува до Кувейт, за да изрази съболезнования за смъртта на емира на държавата от Персийския залив. Чавушоглу също посети новия емир и изрази съболезнования на семейство Сабах.

"Изказахме съболезнования на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и нацията ни на новия емир шейх Наваф. Изказваме своите съболезнования на хората в Кувейт; нашите приятели, братя и сестри", каза Чавушоглу в туит.

В изявление Ердоган каза, че е приел новината за кончината на емира с „голяма тъга“.

"От името на турската нация изразявам искрените си съболезнования на приятелския и братски народ на Кувейт."

Двустранният търговски обем на двете държави, който е спаднал между 2015 и 2017 г., е достигнал ниво от 678 млн. Долара до края на 2018 г. и е надхвърлил обема на търговията, регистриран през 2015 г. В момента над 300 кувейтски компании работят в Турция, а общата сума стойността на инвестициите на тези компании възлиза на 1,7 милиарда долара. Кувейтските инвестиции в Турция се фокусират върху областите на финансите, недвижимите имоти, търговията и промишлеността. От друга страна, общият размер на офертите, спечелени от турски компании в Кувейт, в момента възлиза на около 7 млрд. долара.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?