Следвайте ни

Ердоган пожела ваксината Спутник V 

viber icon

Руската коронавирусна ваксина Спутник V вероятно ще започне да се използва широко в Турция, заяви вчера турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. 


"Ние внимателно наблюдавахме процеса за разработване на ваксината, наречена Спутник V. Започнаха първоначалните преговори за доставката ѝ в Турция. Тази ваксина ще бъде готова за широко използване след приключване на процеса на тестване, което е необходимо, за да се уверим в нейната годност," сподели в Туитър министър Коджа.


Освен това той обяви, че Анкара също очаква да получи около 100 милиона дози Covid-19 ваксини до края на май, но не уточни от кои точно. 


В момента над 14 милиона души са ваксинирани в Турция, по данни на министерството на здравеопазването в Анкара.


На 23 януари представител на Руския фонд за директни инвестиции заяви пред агенция ТАСС, че е постигнато споразумение с водещ турски производител на фармацевтични продукти за производството на Спутник V, в Турция. Процесът на трансфер на технологии започна, отбеляза той. От турска страна обаче няма повече информация по въпроса. 


Русия беше първата в света, която регистрира Covid-19 ваксина на 11 август 2020 г. Ваксината, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на Руското министерство на здравеопазването Гамалея, получи името Спутник V. Това е векторна ваксина на основата на човешкия аденовирус


На 2 февруари 2020 г. The Lancet, световно признато медицинско списание, публикува резултатите от третата фаза на клиничните тестове Спутник V. Като нейната ефикасност се оценява на 91,6% и 91,8% при доброволци на възраст над 60 години. Деветдесет и осем процента от доброволците са развили антитела срещу коронавируса.


Към настоящия момент ваксината е регистрирана в повече от 50 държави с население от над 1,3 милиарда души, подчертава агенция ТАСС.


На 4 март Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи, че е започнала процедура по изследване на ваксината. Очаква се процесът да приключи до средата на май, проправяйки път за бъдещата регистрация на Спутник V, за използване в Европейския съюз.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?