49

Ердоган поиска от Путин отстъпка в цената на природния газ

Руският и турският президент ще се срещнат другата седмица

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от руския президент Владимир Путин да предостави на Турция отстъпка в цената на природния газ, който се доставя в страната му.

„Имах дискусия за цената на природния газ“, каза Ердоган в самолета, докато се връщаше от тридневно пътуване до Балканите, съобщи Анадолската агенция. "Ако подходът на Путин е положителен, ще имаме успех в договарянето."

Ердоган се срещна с Путин в Сочи, Русия,миналия месец, за да насърчи добрите отношения между двете страни въпреки войната срещу Украйна. Турция, член на НАТО, отказа да санкционира Русия за атаката. Тази седмица Ердоган разкритикува Запада за неговия "провокативен" подход към войната и призова страните да не подценяват силата на Русия.

Ердоган каза, че целта на неговото правителство е да осигури на гражданите енергия на достъпна цена. На турският лидер му предстоят изключително важни президентски и парламентарни избори до юни следващата година. В Европа, каза той, тази зима ще има големи трудности и финансовите разходи за цените на природния газ ще бъдат много високи.

Турският президент каза, че инвеститори от Европа и останалия свят сега „чукат на вратата ни“, за да вложат пари в Турция. Има компании в състояние да инвестират капитал от 20 милиарда долара, допълни той.

Русия осигурява до половината от природния газ на Турция. Страната внася почти целия газ и петрол, които консумира. Цените на енергията в Турция се покачиха с по-бързи темпове, отколкото на повечето други места по света, защото лирата падна спрямо долара последните месеци. 

Руският и турският президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат другата седмица и ще обсъдят сделка за зърно, включително доставки на руски храни в чужбина.

Техният разговор ще се състои в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

"Турция ще изпрати зърно и други съответни продукти на нуждаещи се африкански страни, ако руското зърно също започне да пристига, обяви днес президентът Ердоган. 

„Възможен е и вече се подготвя разговор между Путин и Ердоган, който очакваме да се състои в Самарканд. Виждаме, че Истанбулските споразумения се изпълняват по отношение на зърното. Виждаме, че това осъзнаване не носи никакви ползи за бедни страни, защото само два кораба с товара на храна пристигнаха в тези бедни страни“, заяви той пред репортери.

Песков отбеляза, че "това е първата тема, която, разбира се, трябва да бъде обсъдена".

„И разбира се, това е темата за навлизането на руската храна на международните пазари“, добави Песков.

Срещата на върха на ШОС ще се проведе в Самарканд на 15-16 септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?