1939

Ердоган отсече: Шведски и финландски делегации да не си правят труда да идват в Турция за НАТО

Президентът Реджеп Тайип Ердоган вчера заяви, че шведската и финландската делегации не трябва да си правят труда да идват в Анкара, за да я агитират за кандидатурите си за НАТО, тъй като двете страни „налагат военни санкции на Турция“.

 

Правителството на Швеция официално реши да кандидатства за членство в НАТО, обяви премиерът Магдалена Андерсон на 16 май, ден след като финландският президент Саули Ниинисто потвърди, че Осло също ще кандидатства за членство.

 

Турция изненада съюзниците си от НАТО миналата седмица, като каза, че няма да гледа положително на молбите им.

 

На пресконференция на 16 май Ердоган повтори, че Турция няма да одобри кандидатурата им за присъединяване към НАТО.

„Нито една от тези страни ясно и открито не се противопоставя на терористичната организация ПКК. Как да им вярваме"?, каза Ердоган. 

 

Турският президент описа Швеция като „инкубационен център за терористични организации“, заявявайки, че някои членове на нейния парламент подкрепят ПКК, определена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

 

Швеция и Финландия наложиха ембарго за износ на оръжие на Турция след военната ѝ операция за прочистване на Северна Сирия, източно от река Ефрат, от кюрдските военни формирования YPG през 2019 г.

 

Шведското външно министерство заяви по-рано вчера, че висши представители на Швеция и Финландия планират да пътуват до Турция за разговори, за да отговорят на възраженията на Анкара.

 

"Те идват в Турция в понеделник. Идват да ни убедят. Извинете, но нека не се морят. Няма да кажем „да“ на тези, които налагат санкции на Турция“, каза Ердоган за планираната визита.

 

Анкара казва, че Швеция и Финландия приютяват хора, които според нея са свързани с групи, които смята за терористи, а именно групировката на Кюрдската работническа партия (ПКК) и последователи на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на опит за преврат през 2016 г.

 

Турският държавен оператор TRT Хабер заяви в понеделник, че Швеция и Финландия не са дали одобрение за репатрирането на 33 души, поискано от Турция.

 

НАТО и Съединените щати заявиха, че са уверени, че Турция няма да се противопоставя на членството на Финландия и Швеция.

 

Дипломати казаха, че Ердоган ще бъде подложен на натиск да отстъпи, тъй като Финландия и Швеция ще укрепят значително НАТО в Балтийско море.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

18.05.2022 | 17:36

ОСЪЖДАМ, ФИНЛАНДЦИТЕ НА С М Ъ Р Т !

Отговори
0 0
БЕЛОМОРКАНАЛ

БЕЛОМОРКАНАЛ

18.05.2022 | 17:16

КЪМ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА ШВЕДИТЕ, ДОБАВЯМ ИЗТЕЗАНИЯ ПРЕДИ УМЪРТВЯВАНЕТО!

Отговори
0 0
Жозеп Борел

Жозеп Борел

17.05.2022 | 12:32

„Сигурен съм, че те ще получат силна подкрепа от всички страни-членки, защото това увеличава нашето единство и ни прави по-силни. Става точно обратното на това, което Путин искаше да постигне - да намали разширяването на НАТО до границите с Русия. Мисля, че това е много добра новина за ЕС, защото, освен че ни прави по-силни, ни дава възможност да реагираме с пълен капацитет на заплахите по границата.“

Отговори
4 3
676

676

17.05.2022 | 12:40

толкова силни, че ЕС вече на закрита сраща, защо ли, разреши да се купува газ от русия т.е. тотална загуба и невменяемост, празни и кухи приказки. Русия отново ги постави на колене джендърите. В тази игра се иска стратегическо мислене и характер, а не г-й паради и джендъри

Отговори
4 3
676

676

17.05.2022 | 11:45

Ердоган, който американските "демократи" искаха да свалят с поредната цветна революция се оказа класа над брюкселските зелки

Отговори
10 2
Реалист

Реалист

17.05.2022 | 11:43

Ей тва е държавник, удря по масата и говори каквото си иска, а не като нашите мишоци 32 години само лижат гъзове, а народът тегли...

Отговори
13 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?