71
Следвайте ни

Ердоган обвини супермаркетите за скока на цените в Турция

viber icon

След като се оплака, че спекуланти причиняват покачване на цените на плодове и зеленчуци, президентът Реджеп Тайип Ердоган сега обвини петте най-големи вериги супермаркети в страната за страшното поскъпване в Турция.


Ердоган по-рано обеща, че Турция ще овладее инфлацията възможно най-бързо. „Пазарите се влияят от политиката на пет вериги супермаркети“, каза Ердоган пред репортери. 


Президентът не посочи имената на веригите, но мнозина предположиха за кои имена става въпрос. В следствие на което акциите им спаднаха на турската търговска борса в петък.


Миналата седмица Ердоган беше казал, че правителството ще се справи особено с неконтролираното повишаване на цените на хранителните продукти.


„Ние сме добре запознати с проблемите относно разходите за живот, причинени от инфлацията“, каза той. „Ще предотвратим прекомерното увеличение на цените по рафтовете, като поставим инфлацията под контрол възможно най-скоро чрез намаляване на разходите и борба със спекулантите.


Годишната инфлация на потребителските цени в Турция се ускори до 19,25% през август. В четвъртък централната банка понижи централния лихвин процент с един пункт, на 18% като с този ход се стреми да бъдат подпомогнати производителите в страната.


Хранителната инфлация се е повишила с близо 30% през август спрямо миналата година и с над 3% спрямо предходния месец.


Министерството на търговията започна по-рано този месец едновременни проверки в супермаркети в девет провинции, включително Истанбул, Бурса, Анкара, Анталия, Измир и Адана.


Председателят на Федерацията на търговците на дребно в Турция Емер Дюзгюн повтори забележките на президента, обвинявайки търговските вериги, че буквално „нанасят тежък удар“ на търговците, където и да работят, и „причиняват покачване на цените“.


Той подчерта, че броят на тези магазини е особено голям и продължава да се увеличава в страната. Той допълни, че това значително вреди на бизнеса на дребните търговци в тези градове. 


„Ако те се държат по -справедливо в този момент, гражданите ще могат да купуват продукти на достъпна цена, а производителят ще има възможност да получи своите приходи и пари навреме“, отбеляза Ердоган.


Статистика показва, че в Турция работят 249 вериги магазина, като броят на техните клонове достига 38 387. Делът на тези търговци на дребно в целия сектор е достигнал 79% от 60% през последните 10 години.


Общият сектор на дребно междувременно достигна продажби в размер от приблизително 1,5 трилиона лири (169 милиарда долара).


Общият оборот на местните пазари междувременно е около 40 милиарда лири. Смята се, че близо 1 милион души в Турция са заети в сектора на търговските вериги за търговия на дребно.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?