Следвайте ни

Ердоган обяви Европа за сляпа заради атентата във Виена

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува западните страни, че позволяват на чуждестранните терористични бойци свободно да извършват дейности и обвини Европейския съюз в „стратегическа слепота“, която принуди блока да се раздели с Турция.

Той се появи пред обществеността за първи път, след като снощи в социалните медии се появиха съобщения, че министърът на финансите Берат Албайрак е подал неочаквано оставка. Вече почти денонощие тази новина не е потвърдена или отречена  от висшите кръгове в Анкара.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган в обширна реч, днес следобед, изрази международните приоритети на страната. 
"Не можем да разберем как чуждестранните терористични бойци, депортирани от Турция, могат свободно да извършват дейности в западните страни", каза Ердоган на 12-ата конференция на посланиците в президентския комплекс в Анкара.

Той имаше предвид безразличието на западните страни към терористите от кюрдските терористични отряди YPG и ПКК, като от друга страна взимат недостатъчни строги мерки срещу терористите от Даеш.

Терорист от Даеш, който наскоро извърши нападение във Виена миналата седмица, бе предаден на австрийските власти от Турция, но скоро след това освободен, показвайки неспособността на европейските държави.

Австрийските власти потвърдиха, че 20-годишният нападател е бил известен на полицията, тъй като е бил арестуван миналата година за опит да пътува до Сирия, за да се присъедини към терористичната група на Даеш.

Нападателите на Париж и Брюксел също бяха депортирани от Турция.

От началото на сирийската гражданска война през 2011 г. близо 5000 чуждестранни бойци са пътували от Европейския съюз до конфликтни райони в Сирия и Ирак, според оценки на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в правоприлагането, по-известна като Европол.

Турция отдавна критикува европейските власти за толериране на дейностите на ПКК на континента и настоява да предприемат по-строги мерки срещу пропагандата, вербуването и набирането на средства на терористичната група.

Ердоган продължи, като каза, че Турция се надява ЕС незабавно да преодолее своята „стратегическа слепота“, която тласка блока към раздяла с Анкара.

Подкрепата на YPG в Сирия от страна на Франция, САЩ и няколко други западни държави се превърна в един от препятствията в двустранните връзки между Турция и нейните двама съюзници в НАТО.

„Не бихме могли да дадем съгласие за пренебрегването на страната ни, която има право да използва всички природни ресурси в Източното Средиземноморие“, каза Ердоган пред посланиците, добавяйки, че Турция е търпелива срещу провокациите от Гърция и гръцко-кипърската администрация.

Той продължи, че всички страни трябва да разберат, че езикът за изнудване няма да доведе никого до никъде и неотдавнашното откритие на Турция за газ в Черно море е силен коз в ръцете на страната.

В Източното Средиземноморие напрежението нараства от седмици, тъй като Гърция оспорва проучванията на Турция за природен газ.

Гърция и други страни се опитаха да сведат до минимум морската територия на Турция и да отрекат правото на страната да търси енергийни източници, което води до съпротивата на Анкара. 

Ердоган разкритикува и западните страни, че си затварят очите за ислямофобията и ксенофобията.

„Антимюсюлманската омраза се насърчава и се подкрепя от държавното ръководство в някои страни“, каза Ердоган, позовавайки се на ислямофобските забележки и инициативи на френския президент Еманюел Макрон.

Той продължи, като подчерта необходимостта от борба с ислямофобията като част от отговорността на Турция към нейните граждани, живеещи в чужбина.

„Ислямофобията и ксенофобията се превърнаха в екзистенциална заплаха за турската диаспора, живееща в чужбина. Джамии и други места, собственост на мюсюлмани, често са обект на антиислямски атаки “, каза той.

Президентът също така потвърди решимостта на Турция да се стреми да предприеме стъпки за подобряване на механизмите в регионалните и глобалните организации.

„Турция ще се стреми да подобри ефективността на организации като Организацията за ислямско сътрудничество (OIC), D8 и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в близко бъдеще“, каза Ердоган.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

09.11.2020 | 22:19

Въпреки че го мразя, Ердоган е прав, еврогейците са слабохарактерни меки китки. Пролича си.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?